2 maart 2024

Onderzoekers ontdekken grootste inslagkrater in het Verenigd Koninkrijk

Aanwijzingen dat er in de buurt van de Schotse plaats Ullapool een grote inslagkrater moet zijn waren er al in 2008, maar onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Aberdeen hebben daar nu ook sterke aanwijzingen voor gevonden. De exacte lokatie was tot nu toe nog een mysterie, maar op grond van afzettingen hebben ze ontdekt dat op een plek 15 tot 20 km uit de kust in het Noordwesten van Schotland een 1 km grote meteoriet moet zijn neergekomen en dat moet ongeveer 1,2 miljard jaar geleden zijn gebeurd. De inslagkrater ligt in The Minch, een smalle zeestraat tussen de Schotse Hooglanden, de noordelijke Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden.

Credit: BBC.

De onderzoekers stonden onder leiding van Ken Amor (Oxford) en zij konden op basis van het zogeheten klastisch gesteente en de uitlijning van de magnetische deeltjes daarin bepalen wáár de meteoriet moet zijn ingeslagen. Normaal erodeert het inslagmateriaal op aarde snel door de invloed van het weer, maar in Schotland vond de inslag precies in een riftvallei plaats, waar het materiaal snel door sedimenten werd bedekt en daardoor bewaard bleef.

Een voorbeeld van de onderzochte sedimenten. Credit: Ken Amor (Oxford universiteit).

De aarde was 1,2 miljard nog grotendeels oceaan en Schotland lag toen ongeveer in de buurt van de evenaar. De onderzoekers willen nu in The Minch zelf geologisch onderzoek gaan doen om de krater – of wat er dan nog van over is – te onderzoeken. Het vakartikel over het onderzoek is hier te bekijken en is gisteren verschenen in de Journal of the Geological Society. Bron: Eurekalert.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  “De aarde was 1,2 miljard nog grotendeels oceaan en Schotland lag toen ongeveer in de buurt van de evenaar.”

  Kijk, hebben we meteen een wetenschappelijke verklaring waarom de heren daar nu nog in rokken lopen zonder ondergoed.

  😉

  Groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*