29 maart 2024

Vroegste samensmeltende sterrenstelsels door ALMA ontdekt

Opname van B14-65666, die de verdeling van stof (rood), zuurstof (groen) en koolstof (blauw) laat zien, zoals waargenomen door ALMA. De sterren in  B14-65666 (wit) zijn met de Hubble Space Telescope gefotografeerd. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASA/ESA Hubble Space Telescope, Hashimoto et al.

Met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) in Chili hebben sterrenkundigen een sterrenstelsel in het vroege heelal ontdekt dat bezig is te botsen en samensmelten met een ander sterrenstelsel. Het object heet B14-65666 en het staat op een afstand van maar liefst 13 miljard lichtjaar in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Sextant. Het sterrenstelsel, eh… de twee sterrenstelsels, bestonden al één miljard jaar na de oerknal waarmee het heelal ontstond en daarmee is B14-65666 is allervroegste paar van samensmeltende sterrenstelsels dat we kennen. Takuya Hashimoto (Waseda Universiteit) en z’n team bekeken B14-65666 met de ALMA telescoop, die objecten in het submillimeter radiogebied van het elektromagnetisch spectrum bekijkt, en ze ontdekten radiostraling van zuurstof, koolstof en stof.

Impressie van de twee samensmeltende sterrenstelsels van B14-65666. Credit: National Astronomical Observatory of Japan.

Uit de analyse van die radiostraling blijkt dat er in B14-65666 sprake is van twee ‘blobs’, sterrenstelsels elk met een eigen snelheid. De totale massa van B14-65666 blijkt slechts een tiende van die van de Melkweg te zijn, een aanwijzing hoe jong de twee sterrenstelsels zijn. Ondanks die lage massa is hun sterproductie enorm: per jaar produceren ze 100 keer zoveel sterren als de Melkweg. Ook dat is een aanwijzing dat er een botsing gaande is. Hier is het vakartikel over de waarneming met ALMA aan B14-65666, morgen (18 juni) te verschijnen in de Publications of the Astronomical Society of Japan. Bron: ALMA.

Share

Comments

  1. Marc Opdebeeck zegt

    Hallo allemaal,
    Deze waarneming bevestigt weeral eens dat de Big Bang een onhoudbaar model is of blijven de wetenschappers volharden in de boosheid. Geloof en geen wetenschap.
    700 miljoen jaar is wel wat kort om nucleosynthese, recombinatie, sterrenvorming, supernova met zwaardere metalen, sterrenstelsels op afstand en het samensmelten ervan te laten gebeuren.
    Welke toverformules zullen ze nu nog op de tafel gooien om er zich uit te praten. Waarschijnlijk een versnelde vorm van sterrenvorming waarvan ze zelf niet weten hoe het proces precies in mekaar zit met name onder andere dat een hectische en tumultueuze omgeving de sterrenvorming tegenwerkt.
    Ik ben sceptisch in zulke situaties en geloof meer dat er een evoltiemodel achter schuilt.
    Denk logisch!
    Groet 😉

  2. Leo vuyk zegt

    Dit is een teken dat je twee nieuwe fysics zwarte gaten nodig hebt om een spiraalnevel te maken.

Speak Your Mind

*