Site pictogram Astroblogs

Twee aardachtige planeten ontdekt bij een nabije ster – Teegarden b en c

Credit: Universiteit van Göttingen

Een internationaal team van sterrenkundigen, dat onder leiding staat van Mathias Zechmeister (Universiteit van Göttingen) heeft bij de ster genaamd Teegarden twee exoplaneten ontdekt, die op de aarde lijken. Teegarden is een oude rode dwergster (spectraaltype M, minstens acht miljard jaar oud), die slechts 2700 °C warm is en die tien keer minder massa dan de zon heeft. Met een afstand van 12,5 lichtjaar staat ‘ie erg dichtbij – hij staat op plek 24 op de ranglijst van meest nabije sterren.

Credit: Universiteit van Göttingen.

Teegarden werd ondanks die nabijheid pas in 2003 ontdekt en afgelopen drie jaar is ‘ie in het kader van het CARMENES [1]Dat staat voor “Calar Alto high-Resolution search for M dwarfs with Exoearths with Near-infrared and optical Échelle Spectrograph” project bestudeerd. Dat project maakt gebruik van de 3,5 meter telescoop van het Calar Alto observatorium in Spanje en daarmee kan men zeer nauwkeurige spectra van sterren meten. In het spectrum van Teegarden vonden de sterrenkundigen periodieke blauw- en roodverschuivingen, hetgeen er op wijst dat er aan de ster getrokken wordt – hetgeen verklaard kan worden doordat er planeten om de ster draaien en die ervoor zorgen dat de ster ‘wiebelt’.

A tour from our Solar System to Teegarden’s Star system

Analyse van het licht heeft laten zien dat er twee planeten om Teegarden draaien, Teegarden b en c. Het blijken aardachtige planeten te zijn, waarbij ze allebei ongeveer 1,1 keer de massa van de aarde hebben en Teegarden b in 4,91 dagen en Teegarden c in 11,4 dagen om de ster draaien. Ze staan een stuk dichterbij hun ster dan de aarde tot de zon, maar omdat de ster een stuk koeler is dan de zon (die aan z’n oppervlak zo’n 5700 °C warm is) bevinden ze zich toch in de ‘leefbare’ zone rond de ster, de zone waar water in vloeibare vorm kan voorkomen en waar potentieel leven mogelijk is.

Credits: PHL.

Van de twee planeten heeft Teegarden b de hoogste ‘Earth Similarity Index’ (ESI) van alle bekende exoplaneten, een index die precies bijhoudt hoeveel de planeten op de aarde lijken qua massa en omstandigheden (zie de afbeelding hierboven). Er is een kans van 60% dat de temperatuur aan het oppervlak van Teegarden b tussen de 0° en 50°C is, bij Teegarden c is dat 3% (door de grotere afstand zal het daar eerder onder nul zijn). Probleem qua leefbaarheid is dat rode dwergen grote uitbarstingen kunnen hebben, zoals ook het geval is met Proxima Centauri, waar de aardachtige planeet Proxima Centauri b omheen draait.

Over de ontdekking van de twee exoplaneten is dit artikel gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics: The CARMENES search for exoplanets around M dwarfs – Two temperate Earth-mass planet candidates around Teegarden’s Star.

Bron: Universiteit van Göttingen.

Voetnoten

Voetnoten
1 Dat staat voor “Calar Alto high-Resolution search for M dwarfs with Exoearths with Near-infrared and optical Échelle Spectrograph”
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten