2 december 2023

Er zijn weer lichtende nachtwolken boven Nederland te zien!

We hadden in de nacht van 12 op 13 juni lichtende nachtwolken en dat is nu weer het geval! College-astroblogger Paul Bakker maakte mij er attent op. Hierboven een foto die ik er zojuist van maakte in Dordrecht, kijkend richting het noorden. Hieronder een foto van Dione, Paul z’n dochter, gemaakt vanuit de bus – ik vind ‘m best wel artistiek. 😀

Zoals vorige week ook al verteld zijn lichtende (of nocti-lucente) nachtwolken een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte. Na zonsondergang weerkaatsen de ijskristallen in die hoge wolken nog een tijd het zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw en ze hebben een ribbel- of vezelstructuur. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar. In mei, juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. In deze maanden staat de zon laag onder de noordelijke horizon, waardoor deze wolken als het ware van onderuit door de zon worden verlicht.

Hieronder de meest recente tweets over de lichtende nachtwolken.

[rotatingtweets screen_name=’adrianusv’ tweet_count=’7′ search=’lichtende nachtwolken’ show_media =1 show_follow =1]
Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: