29 maart 2024

Zondag 7 juli: eerste Landelijke Zonnekijkdag

Zonnevlekken, in beeld gebracht met een telescoop en een speciaal filter dat wit licht weghaalt. (c) Sebastiaan de Vet.

Op 7 juli organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde voor het eerst een Landelijke Zonnekijkdag. Het publiek kan dan veilig door een telescoop de zon bewonderen. Sterrenkundige verenigingen, publiekssterrenwachten en particulieren stellen op zo’n dertig locaties hun telescopen beschikbaar zodat iedereen van de zon kan genieten.

Amateurastronomen en sterrenwachten hebben speciale telescopen om veilig naar de zon kijken. Ze maken bijvoorbeeld donkere zonnevlekken zichtbaar dankzij een filter dat het felle zonlicht tempert. Hoe meer zonnevlekken, hoe ‘actiever’ de zon. Met een filter dat alleen rood licht overlaat, komt een kolkende en wervelende zon in beeld met lussen van gas die groter kunnen zijn dan de aarde.

Tuur naar de zon op de mooiste plekken in het land, zoals hier bij Sonnenborgh in Utrecht. (c) Marieke Wijntjes.

Bewolking

De zonnekijkdag gaat ook door als het bewolkt is. Bij de meeste verenigingen en sterrenwachten is een aanvullend programma. Zo organiseert Sonnenborgh in Utrecht de Super Sunday Solar Science Show. En in het planetarium van sterrenwacht Hellendoorn is een speciale zonnetour. Bovendien kunnen sommige telescopen de zon laten zien zelfs als het bewolkt is. De radiostraling van de zon gaat namelijk door de bewolking heen en kan met eenvoudige antennes en radiotelescopen worden opgevangen.

Over de KNVWS

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS, www.knvws.nl) werd opgericht in 1901. Zij zet zich sinds die tijd in voor het enthousiasmeren van het publiek voor de hobbymatige weer- en sterrenkunde en het verbinden en ondersteunen van de ruim vijftig aangesloten verenigingen en sterrenwachten. De KNVWS organiseert al jaren de Landelijke Sterrenkijkdagen. In 2019 komt daar de Landelijke Zonnekijkdag bij. Het is een nieuw initiatief waarbij het publiek de komende jaren kan volgen hoe de zon actiever wordt. De Landelijke Zonnekijkdag valt samen met de zonnekijkdag in België die daar al vaker heeft plaatsgevonden.

Meer informatie en kijkadressen: www.zonnekijkdag.nl

Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

  1. jan brandt zegt

    Prima initiatief…alleen snap ik even totaal niet waarom dit nu precies tijdens het hoogtepunt (dieptepunt) van het zonnevlekken-minimum op poten wordt gezet??? Ik bedoel…volgens mij is er nu al best wel een lange periode gewoon met de beste wil van de wereld geen moer..eh..geen vlek te zien op onzen kopren ploert…en dus lijkt een zonnekijkdag mijns inziens een beetje een goedbedoelde edoch lichtelijk nutteloze bedoening?!

Speak Your Mind

*