29 februari 2024

NASA stuurt in 2026 drone naar Saturnusmaan Titan, de Dragonfly

Impressie van de Dragonfly op Titan. Credits: NASA/JHU-APL

De NASA gaat een drone loslaten in de atmosfeer van Titan, de grootste maan van Saturnus, die rijk is aan organische materialen. Dragonfly, zoals de drone (‘rotocraft’) wordt genoemd, is geselecteerd om begin jaren 30 onderzoek te gaan doen op de Saturnusmaan, heeft de ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt.

De onbemande sonde zal waarschijnlijk in 2026 gelanceerd worden en in 2034 aankomen bij Titan. Dragonfly (Libelle) heeft vier rotoren waarmee hij met zo’n 36 kilometer per uur door de atmosfeer van Titan kan vliegen en ook kan landen. De drone zal de chemische samenstelling van de maan en de atmosfeer onderzoeken en op zoek gaan naar leven, of sporen van leven uit het verleden. Titan is de op een na grootste maan van het zonnestelsel.

Impressie van de landing van de Dragonfly op Titan in 2034 JOHNS HOPKINS APL.

De atmosfeer bestaat vooral uit stikstof met wolken van methaan en ethaan. Maar Titan spreekt vooral tot de verbeelding omdat het naast de aarde de enige wereld in het zonnestelsel is waar zeeën op het oppervlak voorkomen. Alleen zijn de zeeën op Titan niet van water maar van methaan, een stof die op aarde gasvormig is maar in de ijskoude temperaturen op de Saturnusmaan (-180 graden Celsius) vloeibaar wordt. De bedoeling is dat de Dragonfly als eerste land in het “Shangri-La” duingebied aan de evenaar van Titan. Hij is in staat om van plek naar plek te vliegen en daarbij in één keer maximaal 8 km af te leggen. Men verwacht dat ‘ie in totaal zo’n 175 km vliegend af zal leggen in de atmosfeer van Titan.

Caesar

Dragonfly was een van twee missies waar NASA uit moest kiezen. De andere, Caesar, zou naar een komeet worden gestuurd om een monster te nemen en dat naar de aarde zou brengen voor onderzoek. De missies behoren tot NASA’s New Frontier-programma, waar eerder succesvolle missies als de New Horizons-sonde naar Pluto uit voortkwamen. Dragonfly is overigens niet het eerste ruimtevaartuig dat in de atmosfeer van Titan afdaalt. In 2005 maakte de Europese lander Huygens een succesvolle landing. Bron: NOS + NASA.

Share

Speak Your Mind

*