18 mei 2024

Vanavond heldere meteoor (vallende ster) gezien boven Nederland

Archieffoto van een meteoor.

Vele mensen hebben rond 21.30 uur een heldere meteoor (in de volksmond vallende ster genoemd) boven Nederland gezien. De lucht was nog blauw, de zon stond nog laag in het westen boven de horizon (hij ging pas iets na 22.00 uur onder) en de meteoor stak daar met z’n felwitte kleur strak tegen af. De richting van de meteoor was richting het noordoosten (zie kaartje in de tweet hieronder). Mocht de meteoor helderder zijn dan de maximale helderheid van de planeet Venus (ongeveer -4m), dan is er sprake van een vuurbol.

In het noorden van Nederland werd ook een luide knal gehoord, aldus meldingen op RTV Drenthe. Meer mensen die ‘m hebben gezien? Toevallig een foto of video ervan gemaakt? Meldt het dan even. Ik heb de melding ook toegevoegd aan de vuurbol-pagina.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Tjonge, ben ik precies een half uur te laat naar buiten gegaan om de tuin te besproeien.
  Zo te zien kwam ie vrijwel recht over mijn huis. Hopelijk duiken er nog filmpjes op.

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Marijk3 zegt

  Ik heb hem boven Eindhoven gezien rond 21:35

 3. Omgeving Leeuwarden ook gezien, helder witblauw licht, duidelijk te zien ondanks dat het nog licht was.

 4. Henkie zegt

  Ja, in Arnhem ook gezien rond 21:30.

 5. Hallo,

  ik ben Jos Hoebers van Astronomieclub Aarde uit Broekhuizen LB.
  Van avond heb ik inderdaad rond het vernoemde tijdsmoment ( nog in het heldere blauw ) de vuurbal vanuit Cadier en Keer mogen bewonderen.
  Het duurde zeker 3 seconde voor hij weer onzichtbaar werd op zijn baan tussen grote beer en Cassiopeia.

  Zo’n helder meteoor heb ik in mijn gehele amateur tijd nog nooit eerder gezien. ( binnenkort bestaan we 20 jaar )

  Groeten van ons en tot volgende week tijdens de eerste nationale KNVWS Zonne kijkdag.

 6. Ik heb de vuurbol heel duidelijk gezien vanuit een op het oosten gelegen achtertuin in Barendrecht.

 7. Mariëtte zegt

  Gezien vanuit almere. Heel helder, had nog nooit zoiets gezien.

  • Kees Menkveld zegt

   Zag hem ook in Almere-haven. Dacht eerst dat het een vuurpijl was. Helder gele bol met een vuurstaart. Leek helemaal niet zo hoog over te gaan en kon hem een aantal seconden volgen richting Weerwater.

 8. Maikel zegt

  Vanuit Hengelo Overijssel duidelijk gezien wat een spektakel!

 9. Mirjam Dominicus zegt

  Gezien vanavond toen we lekker in de tuin zaten, toevallig dat we aan de “goede” kant zaten en we de felle vuurbal die met een snelheid over Ulft leek te vliegen konden waarnemen.

 10. Ook gezien hier in Leiden heel duidelijk in nog avondlicht

 11. Lisette zegt

  Gezien in Apeldoorn rond half tien. Lucht was nog strakblauw. Zat op een terras in centrum toen er van rechts naar links een fel lichtgevende ronde bal met soort staart heel snel in een rechte lijn geruisloos voorbij vloog. Voor mijn gevoel heel laag. Binnen paar seconden verdween die achter een hoog gebouw. Kon hem niet verder volgen. Maar was wel bijzonder.

 12. Canan Tibben zegt

  Ook hier in Deventer een kleine felle vuurbal langzaam en vrij laag voorbij zien vliegen.

 13. Hier in Eerbeek ook voorbij zien komen met heldere blauwe hemel gevolgd door een doffe knalNog nooit in zo’n lichte hemel gezien laat staan zo vel. Prachtig!

 14. Rond 21.45u gezien boven Baarn fel wit/oranje

 15. Hanneke van de Laar zegt

  We liepen bij de Karpendonkse plassen, Wauw, heel blij dat ik dit heb gezien. Dit beeld blijft nog lang op mijn netvlies zitten:)

 16. Prachtig! Gezien in Veldhoven onder de rook van Eindhoven. Dus klopt de lijn wel?

 17. Elly Reintjes zegt

  Rond diezelfde tijd zagen mijn zusje en ik tegelijkertijd een vuurbol tegen de helder blauwe lucht. We waren beiden verrukt: nog nooit zoiets gezien! We zaten in de tuin bij mijn zusje , in Leunen (Venray), Noord-Limburg.

 18. In nijverdal zaten we buiten in de tuin, we hoorden rond die tijd een doffe dreun, die van ver weg leek te komen. Heeft iemand anders het ook gehoord? We hebben niets gezien overigens.

 19. Martijn zegt

  Vanuit Apeldoorn om 21:30 uur de meteoor gezien. Ongeveer 2 – 3 minuten later een doffe knal. Dan zou de meteoor op ongeveer 50 kilometer hoogte over zijn gekomen.

 20. marlie smeijsters zegt

  heb hem ook gezien in elsloo..limburg..mooi om te zien

 21. Patricia zegt

  Vanacht om 1.10 ook een gezien in heerlen limburg..

 22. Fenna B zegt

  In de nacht van 29 op 30 juni iets na 1.00 uur een flinke vuurbol gezien, vanuit Nieuwegein. Geen knal gehoord, maar leek wel uit elkaar te spatten. Indrukwekkend! Gemeld bij Werkgroep Meteoren.

  • Ik zie op Twitter meer meldingen van mensen die rond datzelfde tijdstip een vuurbol/heldere meteoot hebben gezien. Tsjonge, het is druk de laatste tijd met vallende sterren.

 23. Met een paar militaire/luchtvaart radars zou men m.i. toch een soort ionisatie spoor gezien moeten, hebben zodat je achteraf met een kruispeiling de impactkratertjes kan terugvinden, of is dit nog science fiction ???

 24. Vannacht.. een uur na middernacht ( 1:00 uur ) , heb ik ook een grote Meteoor gezien…

  Hij vloog van Zuid naar Noord en op het laatst spatte die uit elkaar , met veel Groen Licht….
  Had helaas geen camera in de hand…

 25. Fons Nijhof zegt

  ja we fietsten van Eibergen naar Groenlo en zagen een grote helder brandende vuurstreep en de grote Meteoor spatte uit elkaar. Heb nog niet eerder zo`n grote (vallende ster) gezien.
  Komen er nog resten op de aarde?
  en geen idee hoever het van ons af was.
  Ik heb de richting op een kaartje aangegeven waar ik de Meteoor zag.
  Als je op de kaart kijkt vanuit Eibergen in rechte lijn naar Venlo.

 26. A.J.L. Nijhof zegt

  De voornoemde vallende ster kwam van ons uit gezien uit het oosten, in ongeveer 45 graden.

 27. Tecla van Geffen zegt

  Ook wij hebben 28 juni rond half 10 in de avond een paar seconden een meteoriet gezien. Het was nog licht, maar hij was heel duidelijk te zien! Wij waren in het buitengebied van Liessel, gemeente Deurne. Geen idee welke richting wij keken….dus daar kan ik jullie niet mee helpen.

 28. Mascha zegt

  Ik stond op een verjaardag, keek toevallig naar boven om te te zien hoe helder de lucht was en toen dacht ik wat is dat nu??? Een vuurbal, hij leek super dichtbij, zo groot als een voetbal en was paar seconden en voordat ik iedereen het wilde late zien was het alweer weg, dacht eerst dat het vuurwerk was maar nu weet ik zeker dat het een meteoriet is geweest, gaaf hoor!!

Speak Your Mind

*