6 december 2023

Hoe noem je een maan die een planeet is geworden? Yep, een plaaneet

Credit: Dana Berry, Harold Levison, Dan Durda, SwRI.

Tsja, je moet er maar opkomen. Manen die losraken van hun planeet en dan zelf een planeet worden. Nee het is geen grap. Een team Zuidamerikaanse sterrenkundigen heeft onderzoek gedaan naar planeetsystemen, waarbij ze uitgaan van een welbekend fenomeen, namelijk dat reuzenplaneten in de beginfase van de vorming van zo’n planeetsysteem migreren, dat ze van plaats veranderen, zoals in het geval van de Grand Tack hypothese. Uit berekeningen van het team blijkt dat als die planeten zelf grote manen hebben en er bij de migratie sterke getijdewerking plaatsvindt dat de manen dan los kunnen geraken en dat ze dan zelf kleine planeten kunnen worden. In 50% van de gevallen overleeft zo’n maan de migratie en getijdewerking niet en valt ‘ie uiteen of botst met de planeet, maar de andere helft zou ’t kunnen overleven en opwaarderen tot… eh ja tot wat? De term die Jorge Zuluaga en z’n team daarvoor gebruiken: ploonets, yep een combi van moon en planet. En hoe vertaal je dat? Tsja, ik zou zeggen plaaneet, maar met hetzelfde recht zou je het volgens mij een maaneet kunnen noemen – woehaha, ben ik even creatief. De sterrenkundigen denken dat de plaaneten door bepaald kenmerken te onderscheiden zijn van gewone exoplaneten en dat ze daarmee detecteerbaar zijn. Hier het vakartikel over de plaaneten.

Bron: deze tweet:

Share

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  Maaneet vind ik het beste verzonnen! Koot en Bie zijn er niks bij 😉

  Maar even zonder dollen, onze maan beweegt steeds verder van ons vandaan. Zal het lot van onze trouwe begeleider dan ook dat van een maaneet zijn? Die dan rondom de witte dwerg draait die ooit onze zon was?

  • Ja, als ‘ie dan ooit in de verre toekomst rond de zon gaat draaien en niet meer rond de aarde, dan wordt ‘ie ook een maaneet.

   • Enceladus zegt

    Afhankelijk van de baan waarin de maan als maaneer terecht komt en de mate van uitdijing van de zon zou het zelfs kunnen dat de aarde die laatste fase van de zon niet overleeft, en de maan als maaneet wel.

    Zijn er trouwens ooit berekeningen gemaakt of voorspellingen gedaan over de baan die de maan zou gaan volgens als hij uiteindelijk ontsnapt is?

    Groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d