5 december 2023

Sonnenborgh maanfestival ‘On the moon again’

Internationaal is 12 juli uitgeroepen tot startpunt van alle festiviteiten rondom het maanlandingsjubileum van de Apollo 11 op 20 juli 1969. Sonnenborgh Sterrenwacht Utrecht sluit hierbij aan met het maanfestival On the moon again. Lezingen van prof. dr. Kees de Jager en Prof. dr. Frank Verbunt, kijken naar de maan en de landingskrater van Apollo 11 door de telescopen en in het planetarium, concerten van  Trio Nebula en een mini-expo met krantenknipsels en originele beelden uit die tijd in het 60s café.

Prof. dr. Kees de Jager credits; Sonnenborgh

Lezingen Locatie: Terreplein

20.15 uur: prof. dr. Kees de Jager – De eerste stap op de maan
Grand old master in de sterrenkunde prof. dr. Kees de Jager (emeritus-hoogleraar, pionier van het Nederlands ruimteonderzoek en oud-directeur Sonnenborgh) heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 98 jaar bereikt. Desalniettemin kan hij zich de maanlanding nog als de dag van gisteren herinneren: gekluisterd aan een primitieve tv zag hij hoe de mens een andere wereld instapte, een onvergetelijk moment. Nog steeds is die eerste stap op de maan iets dat zijn weerga niet kent. Wat betekent deze stap voor de toekomst van de mensheid? Gaan we straks naar Mars of nog verder weg? En kunnen we wel eeuwig op de aarde blijven…?

22.15 uur: prof. dr. Frank Verbunt – What American wants to go to bed by the light of a Communist moon?
Met dit argument van president Lyndon B. Johnson besloten de Amerikanen een oeroude droom waar te maken en naar de maan te reizen. Hoogleraar astrofysica aan de Rijksuniversiteit Nijmegen Frank Verbunt was 16 jaar oud toen Neil Armstrong en de zijnen op de maan landden. Daarna startte zijn sterrenkundige carrière. Op dit 50-jarige jubileum bespreekt Frank de Amerikaanse droom om naar de maan te reizen, de ruimte-race tussen de Sovjets en de Amerikanen en de daadwerkelijke landing. Bron; Sonnenborgh Utrecht

Voor meer info;

https://www.sonnenborgh.nl/on-the-moon-again

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d