5 december 2023

Wim van Cappellen van ASTRON wint Vederprijs

Wim van Cappellen.

De Vederprijs gaat dit jaar naar Wim van Cappellen van ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie, voor zijn werk aan het Apertif-ontvangstsysteem van de Westerbork Synthese Radio Telescoop. Bijna ieder jaar reikt de Stichting Wetenschappelijk Radio-fonds Veder de Vederprijs uit aan één of meer Nederlandse wetenschappers, die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van radio- of aanverwante wetenschappen of technieken.

Het Apertif-ontvangstsysteem waar Wim van Cappellen aan gewerkt heeft is uniek, bestaande uit vele kleine zogeheten ‘Vivaldi-antennes’ in het focuspunt van de 25-meter Westerborkschotels. Het nieuwe systeem maakt onmiddellijke waarneming van een 40 keer groter beeldveld mogelijk dan met traditionele ontvangers.

Bijna 50 jaar na het gereedkomen van de mechanische realisatie van de 12 (nu 14) telescopen heeft de Westerbork Synthese Radio Telescoop hiermee een nieuwe wetenschappelijke impuls gekregen en wordt nieuw astrofysisch onderzoek in het radio-domein mogelijk.

ASTRON verzorgt de uitreiking van de Vederprijs in een themamiddag waarin de prijswinnaar een presentatie houdt. In een tweede presentatie wordt de maatschappelijke en technische relevantie van het onderwerp van de prijswinnaar belicht.

De website Vederfonds biedt meer informatie over de Stichting Wetenschappelijk Radio-fonds Veder, welke op 4 augustus 1927 is opgericht, en over het selectieproces van de prijswinnaar. Bron: ASTRON.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: