21 april 2024

Spannende dag dinsdag 2 juli: totale zonsverduistering én AA-2

Credits: NASA


Komende dinsdag 2 juli zal voor ons ruimtegekkies een mooie dag worden. Ten eerste omdat er die dag een totale zonsverduistering zal plaatsvinden. Het is dan Nieuwe Maan en als de maan dan in één van de ‘knopen’ in z’n baan staat kan er zo’n eclips plaatsvinden. Nee niet in West-Europa dit keer, helaas. Wil je ‘m zien dan zal je naar Zuid-Amerika moeten gaan, want daar is ‘ie te zien in Argentinië en Chili. Er is al een legertje waarnemers aanwezig in Chili, zoals wetenschapsjournalisten Roel v.d. Heijden en Govert Schilling en Marieke Baan van NOVA. De hemel is in ieder geval zeer helder, zo twitterde Roel vannacht.

Aan iedereen daar in Zuid-Amerika: héél veel kijkgenot van de eclips dinsdag!

De Orioncapsule met de ontsnappingsraket daarboven. Credit: NASA.

Ten tweede is er dinsdag de zogeheten ‘Ascent Abort-2′, da’s een oefening die de NASA gaat doen met de ontsnappingsraket van de Orion capsule, waarmee toekomstige astronauten moeten worden vervoerd, naar de maan én verder. Hierboven zie je die ontsnappingsraket, in de kegel eronder zit de capsule. Het gaat om een onbemande test – de eerste grote test na de Exploration Flight Test 1 (EFT-1) op 5 december 2014 – en in de video hieronder zie je wat er allemaal dinsdag staat te gebeuren.

Share

Speak Your Mind

*