‘Ascent Abort-2’ test van NASA’s Orion capsule geslaagd

credit: NASA/Kim Shiflett

Vandaag heeft de NASA de zogeheten Ascent Abort-2 (AA-2) uitgevoerd, een lancering om de ontsnappingsraket van Orion te testen, de capsule van het toekomstige Space Launch System (SLS). De lancering vond plaats vanaf lanceerplatform 46 van Cape Canaveral Air Force Station in Florida en de vlucht duurde in totaal drie minuten en 13 seconden. Bij de test ging het erom het launch abort system (LAS) van (de nu nog onbemande) Orion te testen en dat schijnt volgens de eerste berichten goed te zijn verlopen. Mocht er bij de lancering van een toekomstige bemande SLS/Orion iets verkeer gaan dan kan de bemanning middels LAS veilig wegschieten bij de raket en dan met een parachute in de oceaan landen. Bij de testvlucht reikte de capsule tot een hoogte van 10 km en toen schoot de Orion capsule met LAS los van de booster raket, die speciaal voor deze test was gebouwd door Northrop Grumman, de Orion Abort Test Booster (ATB) – jaja, het wemelt vandaag van de afkortingen. Met de test is een belangrijke stap genomen in het kader van NASA’s Artemis programma, waarmee de Amerikanen proberen om in 2024 mensen op de maan te laten landen. Hieronder videobeelden van AA-2.

Bron: NASA

Nee, ‘Oumuamua is geen ruimteschip vol met aliens

‘Oumuamua artistieke impressie. Credit: ESO

Op 19 oktober 2017 werd met de Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System 1 (PanSTARRS1) telescoop op Hawaï het allereerste interstellaire object ontdekt dat door ons zonnestelsel reisde. ‘Oumuamua (1I/2017 U1), zoals het object werd genoemd haalde direct wereldwijd de voorpagina’s van de kranten, want met z’n rode kleur, sigaarvorm, afwijkende baan en vreemde rotatie, werd er direct druk gespeculeerd of het niet zou gaan om een buitenaards ruimteschip. Nou, daarover kunnen we bijna twee jaar na de ontdekking meteen duidelijk zijn: een internationaal team van 14 sterrenkundigen onder leiding van Matthew Knight (University of Maryland, VS) heeft alle gegevens van ‘Oumuamua geanalyseerd en de conclusie is dat het object puur natuur is, niets te maken heeft met buitenaardse beschavingen.

De baan van ‘Oumuamua door het zonnestelsel. Credit: ESO/K. Meech et al.

Met name de baan van ‘Oumuamua werd door Knight’s team bekeken, want die was afwijkend. Het gaat om een parabolische baan – hét kenmerk van objecten van buiten het zonnestelsel – die een versnelling te zien gaf. Die versnelling kan in het geval van kometen veroorzaakt worden door uitstoot van gassen, maar in de paar weken najaar 2017 dat ‘Oumuamua goed bestudeerd kon worden zag men die uitstoot niet. En zoals een planetoïde beweegt, zo bewoog ‘Oumuamua zich ook weer niet. Ondanks die vreemde baan denken de sterrenkundigen dat de waargenomen eigenschappen van ‘Oumuamua volledig door natuurlijke fenomenen kunnen worden verklaard en dat een ruimteschip van aliens uitgesloten kan worden. In 2022 hopen ze ‘m met de Large Synoptic Survey Telescope (LSST) verder te kunnen waarnemen en dan meer te weten kunnen komen over z’n ware (natuurlijke) aard. Gisteren verscheen dit vakartikel in Nature Astronomy over de analyse van de gegevens van ‘Oumuamua. Bron: Science Daily.