23 april 2024

Nee, ‘Oumuamua is geen ruimteschip vol met aliens

‘Oumuamua artistieke impressie. Credit: ESO

Op 19 oktober 2017 werd met de Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System 1 (PanSTARRS1) telescoop op Hawaï het allereerste interstellaire object ontdekt dat door ons zonnestelsel reisde. ‘Oumuamua (1I/2017 U1), zoals het object werd genoemd haalde direct wereldwijd de voorpagina’s van de kranten, want met z’n rode kleur, sigaarvorm, afwijkende baan en vreemde rotatie, werd er direct druk gespeculeerd of het niet zou gaan om een buitenaards ruimteschip. Nou, daarover kunnen we bijna twee jaar na de ontdekking meteen duidelijk zijn: een internationaal team van 14 sterrenkundigen onder leiding van Matthew Knight (University of Maryland, VS) heeft alle gegevens van ‘Oumuamua geanalyseerd en de conclusie is dat het object puur natuur is, niets te maken heeft met buitenaardse beschavingen.

De baan van ‘Oumuamua door het zonnestelsel. Credit: ESO/K. Meech et al.

Met name de baan van ‘Oumuamua werd door Knight’s team bekeken, want die was afwijkend. Het gaat om een parabolische baan – hét kenmerk van objecten van buiten het zonnestelsel – die een versnelling te zien gaf. Die versnelling kan in het geval van kometen veroorzaakt worden door uitstoot van gassen, maar in de paar weken najaar 2017 dat ‘Oumuamua goed bestudeerd kon worden zag men die uitstoot niet. En zoals een planetoïde beweegt, zo bewoog ‘Oumuamua zich ook weer niet. Ondanks die vreemde baan denken de sterrenkundigen dat de waargenomen eigenschappen van ‘Oumuamua volledig door natuurlijke fenomenen kunnen worden verklaard en dat een ruimteschip van aliens uitgesloten kan worden. In 2022 hopen ze ‘m met de Large Synoptic Survey Telescope (LSST) verder te kunnen waarnemen en dan meer te weten kunnen komen over z’n ware (natuurlijke) aard. Gisteren verscheen dit vakartikel in Nature Astronomy over de analyse van de gegevens van ‘Oumuamua. Bron: Science Daily.

Share

Comments

 1. “Ondanks die vreemde baan denken de sterrenkundigen dat de waargenomen eigenschappen van ‘Oumuamua volledig door natuurlijke fenomenen kunnen worden verklaard en dat een ruimteschip van aliens uitgesloten kan worden.” Dus van “denken” naar “zeker weten” in 1 zin…ik denk dat men dit denken moet veranderen in “vermoeden”…toch?

  • Erik van der Veen zegt

   Vind dat ook nogal kort door de bocht. Ik denk zelf ook dat het vrij onwaarschijnlijk is dat het eerste interstellaire object wat we vinden in ons zonnestelsel meteen een buitenaards ruimteschip zou moeten zijn, en dus zal er een natuurlijke oorzaak moeten zijn voor de afwijkende baan. Maar zonder een goede verklaring te geven voor die baan kan je dus niet zomaar uitsluiten dat het toch een ruimteschip is.

 2. Ik denk dat het inderdaad wat te stellig is. Zeker dat het geen ruimteschip is met aliens weten ze het niet, het zal eerder een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ zijn of zoiets. Ik kan in de bron ook moeilijk een doorslaggevend argument vinden wáárom ze vinden dat het geen aliens zijn. Meer dan ‘alles is met natuurlijke fenomenen verklaarbaar’ kom ik ook niet tegen.

 3. Het lijkt wel op dat zogenaamde alien schip wat op de maan ligt en gefotografeerd is door apollo 15

 4. Monique zegt

  Dan is het vast een Extraterrestrial Intelligent Exploration Telescope (EIET) Weten wij veel hoe dat eruitziet.
  Dat ding registreert ons hele zonnestelsel voor een nieuwe holografische update.
  Grinning Monique Face on Facebook 3.1

 5. Angele van Oosterom zegt

  UK SETI heeft om de houding van het publiek t.o.v. ‘aliencontact’ te peilen op 1 juli j.l. een groot onderzoek gestart;
  https://www.inverse.com/article/57256-alien-contact-scientists-survey

Speak Your Mind

*