Site pictogram Astroblogs

Bracht eerst Apollo mensen naar de Maan, nu is dat… Artemis

Credit: NASA

De NASA wil in 2024 al mensen op de maan zetten, zo hoorden we begin april. En zoals het Apollo programma tussen 1969 en 1972 twaalf astronauten op de maan bracht, zo is daar door de NASA een nieuw programma opgezet met een nieuwe naam: het Artemis programma. Voor de naam grijpt de NASA wederom naar de griekse mythologie: Artemis was de dochter van Zeus en tweelingzus van Apollo, zij was de godin van de maan. Het Artemis programma is ambitieus: de planning behelst voor de periode mei 2019 tot en met 2028 maar liefst 37 lanceringen waaronder zes bemande vluchten waarvan er vijf tot een bemande maanlanding moeten leiden. Het Artemisprogramma wordt ook gezien als voorbereiding op bemande ruimtevaart naar Mars. Die lanceringen bevatten onder andere Exploration Mission 1 (EM-1) en Exploration Mission 2 (EM-2), die nu omgedoopt zijn naar Artemis 1 en Artemis 2, de eerste nog onbemand, de tweede bemand. Met Artemis 3 wil men in 2024 mensen op de maan brengen, ergens op de zuidpool van de maan (waar water in de vorm van ijs is), waaronder de eerste vrouw. Ook wil men vanaf 2028 een permanente basis op de maan hebben. De regering Trump kondigde in mei 2019 aan 1,6 miljard dollar extra vrij te maken voor het programma – het totale jaarbudget van de NASA bedraagt zo’n 21,5 miljard dollar exclusief dat extraatje, waarvan in de begroting voor 2019 zowat 4,5 miljard is gereserveerd voor de SLS-raket, de ruimtecapsule Orion en het geplande ruimtestation rond de maan.

Een impressie van de maanlander. Credit: NASA.

Het is de bedoeling dat astronauten in een Orion capsule (waar vier astronauten in kunnen) door een Space Launch System (SLS)-raket worden gelanceerd, waarvan gisteren met succes de ontsnappingsraket is getest. De Orion zal vervolgens aankoppelen bij een verkleinde versie van de eerder voorgestelde Lunar Gateway die in een later stadium wordt uitgebouwd tot een groter systeem. De Lunar Gateway zal als ruimtehabitat in een baan om de maan zweven en communicatie met de mensen en systemen op de maan onderhouden en doorsturen. Ook de maanlander zal daarbij zijn aangekoppeld. Er is nog geen ontwerp voor een maanlander gekozen en dat geldt voor de Lunar Gateway.

Impressie van de Lunar Gateway, waar links een Orion capsule arriveert. Credit: NASA.

NASA heeft inmiddels 45,5 miljoen dollar aan subsidies aan elf ruimtevaartbedrijven verstrekt voor het onderzoeken van mogelijkheden voor de bouw van een habitat en/of een maanlander of onderdelen daarvan. NASA heeft een maanlanderconcept dat uit drie trappen moet bestaan voor ogen. De drie delen zijn een landingstrap, een opstijgtrap om mee terug te keren naar de Lunar Gateway en een bemanningscapsule. Meer informatie over het Artemis programma vind je in deze PDF. Hieronder nog een video van Fraser Cain (Universe Today) over Artemis.

Bron: NASA + Wiki.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten