9 december 2023

Asteroïde 2006 QV89 heeft op 27 september a.s. zijn ‘Next Earth close approach’

Op 27 september a.s. zal een asteroïde ter grootte van een voetbalveld op een afstand van zo een 7 miljoen km de aarde passeren. Volgens ESA heeft de 2006 QV89 een kans van 1 op 7300 om de aarde te raken. Deze asteroïde is met zijn diameter van 40 meter (afm. 48 bij 109 m) ruim twee keer zo groot als de Tsjeljabinsk meteoriet die in 2013 boven de Russische Oeral explodeerde. De Tsjeljabinsk meteoriet kwam vanuit de zons schaduw en was niet opgemerkt door astronomen totdat het onze atmosfeer binnentrad. Huidige modellen van de baan van asteroïde 2006 QV89, welke ontdekt werd door de Catalina Sky Survey, tonen dat de asteroïde zijn ‘Next Earth close approach’ heeft op 27 september a.s. en de aarde gaat passeren op een afstand van zo een 7 miljoen km.

Artistieke impressie 2006 QV89 credits; EarthSky

De asteroïde staat op ESA’s ‘risk list’. Echter volgens ESA is er een uiterst kleine kans, ongeveer een honderdste van een kans van 1 procent, dat de huidige modellen incorrect zijn en dat de asteroïde toch onze planeet zal raken. In zijn keynote speech voor de Planetary Defense conference vorige maand in College Park te Maryland, benadrukte NASA’s-hoofd Jim Bridenstine nog eens de noodzaak zo een asteroïde impact en de dreiging hiervan serieus te nemen. Bridenstine zei in deze toespraak ook dat detectie en tracking van de asteroïden en andere Near Earth Objectes (NEO’s) nog veel meer studie vereisen mede naar aanleiding van de Tsjeljabinsk meteoriet.

Op 15 februari 2013 verscheen er een meteoriet boven de Russische stad Tsjeljabinsk in de Oeral. Rond 9.15 uur plaatselijke tijd werden aldaar verschillende explosies gehoord en werd er een vuurbal in de hemel waargenomen.Volgens Roskosmos werden de eerste schattingen geclassificeerd als een meteoriet die bewoog met ongeveer 108.000 kilometer per uur (30 km/s), zo een 88 maal de geluidssnelheid. Volgens de Russische Academie van Wetenschappen ging de meteoriet de atmosfeer binnen met circa 54.000 km/h. NASA schatte dat de meteoriet een diameter van 17 meter en een massa van 9000 ton had. De vrijgekomen energie werd geschat op 500 kiloton TNT. Ter vergelijking: de atoombom die boven Hiroshima ontplofte (Little boy) had een explosiekracht van ‘slechts’ 15 kiloton TNT. De schokgolf van de meteoriet was zo hevig dat de golf twee keer de aarde rondging. De metingen zijn gedaan door een netwerk van sensoren die bewijs voor kernproeven moeten registreren. De schokgolf van deze asteroïde bezorgde schade aan duizenden gebouwen, en het rondvliegend puin en glas verwondde rond de 1500 mensen.

In juni j.l. kwam er een 23 pagina tellend document* uit van de NASA waarin vrij gedetailleerd de stappen en richtlijnen opgesteld zijn die de VS zou moeten ondernemen om beter voorbereid te zijn op NEO’s die binnen het bereik van zo een 50 miljoen km van de aarde komen. Lindley Johnson, NASA hoofd Planetary Defense, gaf als commentaar dat de VS “reeds significante wetenschappelijke, technische en operationele capaciteiten beschikt” om te helpen met NEO’s, maar de implementatie van het nieuwe plan zou “de bereidheid van onze natie om aangaande deze problematiek een verdergaande samenwerking aan te gaan met internationale partners. Dit om meer effectief te kunnen reageren indien een nieuwe potentiële asteroïde-impact zou worden gedetecteerd.” Volgens een rapport van 2018, samengesteld door Planetary.org, zijn er meer dan 18.000 NEO’s. Bron; ESA / Inverse / Earthsky

*NASA’s NEO stappenplan;

https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2018/06/National-Near-Earth-Object-Preparedness-Strategy-and-Action-Plan-23-pages-1MB.pdf

Share

Comments

 1. Avatar foto Monique zegt

  Dat was behoorlijk schrikken voor de mensen in Tsjeljabinsk. Er was sprake van wel 1000 mensen die gewond waren.

 2. Wybren de Jong zegt

  Wat mij een beetje verontrust is dat ze deze asteroïde nog niet opnieuw hebben waargenomen, sinds 8-9-2006.
  Want op de impact risk pagina staat dat ze het risico als volgt berekenden:
  “Analysis based on 59 observations spanning 9.8617 days
  (2006-Aug-29.30747 to 2006-Sep-08.16918)”.
  Het lijkt mij goed om dat rotsblok nogmaals waar te nemen.

 3. Onderaan de site(spaceweather.com)
  staat altijd een lijst van Near Earth Asteroids,
  daarbij een link
  https://minorplanetcenter.net/iau/lists/PHACloseApp.html,
  naar wat er allemaal nog rondsuist om ons heen

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d