4 oktober 2024

Iedereen alvast een fijn aphelium toegewenst!

Credit: Maniago – Based on this image made by Crylic.

Vannacht om precies 24 uur, van donderdag op vrijdag 4 > 5 juli, is het aphelium. Da’s het moment in de baan van de aarde dat ‘ie het verste van de zon staat, ja je verwacht ’t niet in de zomer. De afstand tussen de middelpunten van zon en aarde bedraagt op dat moment 1,016754 Astronomische Eenheid, oftewel 152.104.000 km. Stukkie verder dan het perihelium, dat op 3 januari j.l. plaatsvond, toen de afstand 0,983301 AE bedroeg, da’s 147.100.000 km – 3% dichterbij dan vandaag. De Zon lijkt nu, vanaf de Aarde gezien, kleiner dan gemiddeld, en hiermee ontvangt de Aarde door de grotere afstand bijna 3,5% minder licht en warmte van de Zon. Hierdoor zijn de zomers op het noordelijk halfrond meetbaar koeler dan die op het zuidelijk halfrond, maar ook ruim een week langer! Oorzaak van dit alles: de ietwat elliptische baan van de aarde, die een lange as en een korte as kent.

Je zou wellicht zeggen dat het vreemd is dat de aarde nu 5 miljoen km verder van de zon staat dan ’s winters en dat je zou verwachten dat het NU winter zou moeten zijn. Maar het temperatuursverschil dat door die 5 miljoen km afstandsverschil wordt veroorzaakt zinkt in het niet bij de invloed op de temperatuur die de schuine stand van de aardas heeft. Die as, welke een hoek van 23,44° maakt met het baanvlak van de Aarde om de Zon, bepaalt de seizoenen op Aarde en omdat nu die as ‘naar de Zon toewijst’ is het warmer dan een half jaartje terug. Bij ons tenminste, onder de evenaar is ’t precies andersom. Kortom, fijne apheliumdag allemaal! Bron: Sterrengids 2019 + hemel.waarnemen.

Share

Comments

  1. Co Driel zegt

    Is het dan eigenlijk vier dagen te vroeg Nieuwjaar?

  2. Nee, nieuwjaar en perihelium hebben geen link met elkaar. Puur toeval dat ze maar vier dagen van elkaar verschillen, hadden er ook veertig of zo kunnen zijn.

  3. Arie, wat bedoel je met “de zomer duurt een week langer”? Ik begrijp niet waar die 7 dagen extra dan zitten.

    • Dat heeft te maken met de elliptische baan van de aarde om de zon, waarbij het verste punt in de zomer ligt en het punt het dichtst bij de zon in de winter. De tweede wet van Kepler (de perkenwet) zegt dat de snelheid van een planeet in haar omloopbaan zodanig verandert dat in gelijke tijdsintervallen de oppervlakte, bestreken door de verbindingslijn (voerstraal) tussen de Zon en de planeet, gelijk is. Bij dat aphelium (in onze zomer) gaat de aarde dus langzamer dan in de winter en dat zorgt er voor dat ‘ie er dus langer over doet die zomerperiode ‘door te komen’. Zie ook deze video, waarin dat wordt uitgelegd: https://www.youtube.com/watch?v=qk_I6xBHnM0

  4. Dank Arie! Ik bleef uitkomen op 2 dagen verschil… Maar ik ging de fout in met verkeerde datums voor het begin van de herfst en het voorjaar.

Speak Your Mind

*