16 juni 2024

20 juli op TV: de maanlanding: 50 jaar na de eerste stap

Credit: KRO/NCRV

Precies vijftig jaar na de iconische maanlanding van Apollo 11 presenteren Claudia de Breij en André Kuipers een speciale avond om het grote maanavontuur opnieuw te beleven en gaan ze samen op zoek naar welke nieuwe ‘giant leap’ we als mensheid de komende decennia gaan meemaken in de ruimte. Het decor van ‘De maanlanding: 50 jaar na de eerste stap’ (zaterdag 20 juli, 20.30 u, NPO 1) is ESTEC, het technisch centrum van European Space Agency (ESA) in Noordwijk.

In de zomer van 1969 leeft de hele wereld mee wanneer Neil Armstrong en Buzz Aldrin de eerste stappen op de maan zetten. Astronaut André Kuipers is pas tien jaar oud als Apollo 11 op de maan landt: “De zwart-witbeelden maakten grote indruk op me. Het was een kennismaking met een nieuwe wereld die aan de basis stond van mijn eigen ruimtevaartdroom. Over niet al te lange tijd zullen er opnieuw mensen op de maan zijn voor verder onderzoek.”

Presentatrice en cabaretière Claudia de Breij fantaseert erover de eerste vrouw op de maan te zijn: “Mijn voorstelling Teerling ging daar niet voor niets over. André Kuipers heeft me toen geweldig geholpen en geadviseerd. Nu brengen we zíjn kennis en míjn verwondering samen in dit programma.“

Claudia en André maken opnieuw de meest avontuurlijke reis uit de geschiedenis van de mensheid. Claudia zit vol vragen over de maanmissie. Waarom zette Neil Armstrong als eerste een stap op de maan? Wat is er gebeurd met de beroemde vlag? En waarom stopten de bemande maanmissies na 1972? Bijzondere gasten halen herinneringen op aan dit belanghebbende moment en de betekenis daarvan voor ons allemaal.

Claudia en André beginnen deze avond ook aan een nieuwe reis. Gaan we binnenkort terug naar de maan om ons daar voor langere tijd te vestigen? Zetten we straks de eerste stap op Mars? En als het zover is, wie treden dan in de voetsporen van Neil en Buzz? Bron: KRO/NCRV.

Share

Speak Your Mind

*