23 september 2023

NASA contracteert SpaceX voor wetenschapsmissie van röntgenstraling uit zwarte gaten

NASA heeft SpaceX gecontracteerd om de lanceerraket te leveren voor de ‘Imaging X-Ray Polarimetry Explorer (IXPE) missie. Deze missie zal astronomen helpen met het meten van gepolariseerde X-rays van bijvoorbeeld zwarte gaten, neutronensterren, pulsars en restanten van supernovae. De lancering is gepland voor april 2021. SpaceX zal hiervoor een Falcon 9 raket inzetten welke al eerder is gebruikt en lanceren vanaf het Kennedy Space Center welbekende pad 39A. De raket zal naar een hoogte van zo een kleine 500 km vliegen. Vergeleken met het ISS, deze bevindt zich op een hoogte van 375 km. De baan van de IXPE valt nog altijd onder de zogenoemde Low Earth Orbit (LEO), deze range bestrijkt een hoogte van 160 tot 1800 km boven de aarde. Het contract met SpaceX betreft 50 miljoen USD.

IXPE telescoop, verwachte levensduur twee jaar credits; Inverse NASA

IXPE maakt gebruik van drie identieke telescopen en is bedoeld om een beter inzicht te krijgen in de boven genoemde kosmische fenomenen en extreme omgevingen. Feitelijk valt het onder NASA’s eerste wetenschappelijk doelstelling voor wat betreft de astrofysica; ‘Discover how the universe works.’ De hoogenergetische röntgenstraling van de omgeving van deze objecten kan worden gepolariseerd en trilt in een bepaalde richting. Bestudering van de polarisatie* van röntgenstralen onthult de fysica van deze objecten en kan inzicht verschaffen in de omgevingen met hoge temperaturen waar ze worden gemaakt**. Dit beeld hieronder van het Chandra X-ray Observatory toont een straal die afkomstig is van het centrale, superzware zwarte gat van Centaurus A. De kleuren in dit beeld vertegenwoordigen de energie van de gedetecteerde X-stralen, met rood voor laag, groen voor midden en blauw vertegenwoordt hoogenergetische X-stralen. Astrofysische objecten zoals deze, zijn goede kandidaten voor observaties van polarisatie die ons informatie geven over het magnetisch veld van het object en de configuratie ervan. 

Zwarte gat Centaurus A, Chandra credits; NASA / Inverse

Het unieke trio telescopen werd bedacht en ontwikkeld door Italiaanse wetenschappers en is de afgelopen 15 jaar verder verfijnd bij het Italiaanse instituut voor nucleaire fysica (Istituto Italiano di Fisica Nucleare te Frascati, lazio). De totale kosten van de twee jarige missie worden geschat op een 188 miljoen USD. Bronnen; Inverse / NASA

*meer over spectropolarimetrie AB:https://www.astroblogs.nl/2019/06/28/kleur-trillend-licht-verraadt-oceanen-op-exoplaneten/

**NASA fact sheet;
https://ixpe.msfc.nasa.gov/about/IXPE_fact_sheet.pdf

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: