24 mei 2024

Oeps dat ging niet goed met de lancering van de Vega raket (missie VV15)

Credit: ESA.

Een Europese Vega-raket is vannacht kort na de lancering vanaf lanceercentrum Kourou voor missie VV15 neergestort in de Atlantische Oceaan. Het is voor het eerst dat een lancering met deze raket van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA mislukt. Twee minuten na de lancering in Frans-Guyana (03.53 uur Nederlandse tijd) ging er iets mis met de tweede trap van de raket (Zefiro 23). Wat precies is niet duidelijk. De lancering was al twee keer uitgesteld vanwege ongunstige weersomstandigheden.

In groen de geplande vlucht van missie VV15, in geel het daadwerkelijke traject. Die anomalie van de hoogte is ook te zien in de video onderaan de blog. Credit: Arianespace/CNES

Aan boord van de raket was FalconEye1, een observatiesatelliet van de Verenigde Arabische Emiraten. De ESA heeft besloten om een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de mislukte lancering. ESA heeft excuses aangeboden voor het verlies van het apparaat aan de VAE. De 30 meter lange Vega is de lichtste raket van de ESA, dat ook vliegt met Ariane 5- en Sojoez-raketten. De Vega is sinds 2012 vijftien keer succesvol ingezet. Hieronder beelden van de lancering – trois, deux, une, top…. allumage vulcan, you know the drill!

Bron: NOS + ESA.

Share

Speak Your Mind

*