23 februari 2024

Ralf Vandebergh fotografeert geheimzinnige mini-spaceshuttle VS

Na een paar maanden jagen is het Ralf Vandebergh, astrofotograaf uit het Limburgse Wittem gelukt; een foto te maken van een onbemand ruimtevliegtuig, de X-37B, dat deel uitmaakt van een geheim onderzoeksprogramma van de Amerikaanse luchtmacht. De satellietspotter wist met zijn telescoopcamera deze foto te maken van het ruimteveer in zijn baan rond de aarde. De foto, gepubliceerd op Space.com leverde Vandebergh veel buitenlandse media aandacht op. De amateur-astrofotograaf schrijft de belangstelling toe aan het feit dat de X-37B bij zijn lancering op 7 september 2017 vanaf het Kennedy Space Center door de media werd omschreven als geheimzinnig ruimteveer. Daarvan is alleen bekend dat het experimenten uitvoert en informatie verzamelt over objecten in de ruimte. Vandebergh wist het rotobachtige ruimtevliegtuig te fotograferen op een hoogte van zo een 340 km. Dat deed hij gewoon thuis, met een op een telescoop gemonteerde astrocamera.

Ralf Vandebergh foto X-37B credits; Daily Mail / R. Vandebergh

Wittem ligt tussen de heuvels in een dal. Dat schermt het strooiicht van de omliggende steden Aken, Heerlen en Maastricht af. Hij is blij met het resultaat, maar vond het voortraject het allermooist. Als actieve satellietspotter wist hij dat het vliegtuig in juni veel passages over Nederland zou maken. “Ik ben een paar maanden op jacht geweest naar het ruimtevliegtuig. Dat spotte ik in mei voor het eerst met het blote oog, maar op dat moment kon ik geen opnames maken. Na te hebben uitgerekend wanneer hij het best te fotograferen zou zijn midden juni, zat ik klaar met zijn camera. Maar op het verwachte moment kwam de minishuttle niet opdagen.” Hi meldde het aan de groep satellietspotters waarvan hij deel uitmaakt. Die ontdekte dat de shuttle zich in een andere baan om de aarde bevond. Daarna kon de foto alsnog worden gemaakt. “Het is supergeslaagd,” zegt Vandebergh. “Er is een stuk van de neus van het ruimtevliegtuig te herkennen en ook de laadruimte, je kunt zelfs zien dat de laaddeuren openstaan. De gedetailleerdheid verbaast me, dat verwacht je niet gelet op de hoogte en afmetingen van de X-37B. Die is ongeveer zo groot als een zakenvliegtuigje waarmee je amper een vleugel van de echte space shuttle kunt bedekken.” Bronnen; AD /Space.com / Ralf Vandebergh

Share

Comments

  1. jan brandt zegt

    Ik vind het nog steeds helemaal geweldig wat deze astroknakker uit het schone Limland doet….”Gluren bij de buren” …maar dan op een heel hoog niveau!! Zijn plaatjes zijn voor mij al jaren een (schier onnavolgbare) inspiratiebron!!

Speak Your Mind

*