17 april 2024

De maansverduistering van gisteravond!

De gedeeltelijk verduisterde maan van gisteravond door de 500mm F8 Maksutov. Credit: J. Brandt.

Laat ik het maar meteen toegeven….Ik was het helemaal vergeten en toen ik naar mijn nest ging en nog even uit mijn dakraampje de hemel in ogenschouw nam merkte ik wel dat er  een vreemd soort van “half maantje” aan de laag zuidelijke  hemel te zien was….maar dat deed ik met mijn dufslaperige kop af met:  “Ach..kijk nah….de volle maan gaat weer eens  gedeeltelijk schuil achter het gebruikelijke cumulus irritantus astronomicus wolkendek”……..hup…rap onder de wol en aftaaien naar Klaas Vaak!!

Maar echter niet voor mijn gebruikelijke “nog even een astroblog-verhaaltje voor het slapen gaan- ritueel”…..enne….krijg nou de hik….lees ik daar Arie z’n blogje over….die gedeeltelijke maansverduistering die ook nog eens  precies “sur le moment de dormir” (yep..je reinste steenkolen frans!!) bijkans op haar hoogtepunt was….ofwel…..wat ik net had afgedaan als een volle maan die gedeeltelijk schuil leek te gaan achter een dik wolkendek was niets minder dan een wolkenloze volle maan op haar doortocht door de Aardschaduw…..enne…. dit alles ook nog eens  lux en vanuit mijn slaapkamerzolderraampje ozo  makkelijk fotografeerbaar  aan de zuidelijke nachthemel gesitueerd…..en dus hup flux mijn nest uitgevlogen…..mijn Canon 1000D plus 500mm F8 Maksutov telelens naar boven gehaald en voor het slapen gaan nog even  dit kekke plaatje gekiekt.  Weltrusten!!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Ik heb gisteravond ook nog wat pogingen gedaan, maar in het begin waren er allerlei wolkenvelden en later toen het opklaarde stonden er een paar huizen tussen mij en de maan in. Ik had uiteraard naar buiten kunnen gaan en een plekje uit kunnen zoeken met beter uitzicht, maar ik had even geen fut – yeah, shame on me, I know. 😀 Toch een aardige foto van de eclips, Jan!

  2. Paul Bakker zegt

    Mooi gepakt, Jan!

Speak Your Mind

*