Site pictogram Astroblogs

Video: waarom Neil Armstrong de besturing van de Eagle tijdens de maanlanding overnam

Op deze foto zijn de West krater, de Kleine West krater en de landingsplek van de Eagle te zien. Credit: NASA/MRO.

Van de allereerste maanlanding van de Apollo 11 op 20 juli 1969 is door de onderzoekers van de Arizona State University een schitterende video gemaakt. Hij laat zien waarom Neil Armstrong op een gegeven moment de besturing van de Lunar Module (LM) Eagle overnam, terwijl eigenlijk de autopilot de landing had moeten uitvoeren. Van de landing kennen we uiteraard de historische beelden én geluiden, zoals te zien in deze Astroblog. Die beelden werden gemaakt met een 16 mm camera, die vanuit het raam waar Buzz Aldrin uit keek werden geschoten met 6 beelden per seconde. Vanuit het raam waar Armstrong uit keek was geen camera. Maar op basis van foto’s gemaakt met de camera van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van de omgeving van Tranquility base, waar de Eagle landde, heeft men van het uitzicht dat Armstrong had een spectaculaire video kunnen maken. In de video hieronder zien we die nieuwe beelden links, het rechterbeeld geeft de beelden van de camera vanuit Aldrin z’n raam.

Armstrong ging op een gegeven moment over op de handbediening en overrulde de autopilot toen hij zag dat de Eagle afstevende op een landing ergens op de noordwestflank van de 190 meter grote West krater. Dat zou een zeer gevaarlijke landing zijn en dat wilde hij voorkomen door de Eagle over de krater heen te vliegen. Alleen Armstrong zag die grote krater, vanuit Aldrin’s raam was de krater niet te zien. En omdat Armstrong te druk bezig was met de bediening zei hij er ook niets over tegen Houston control en tegen Aldrin. Kort voor de landing vlogen ze nog over een kleinere krater, de Kleine West krater, die 40 meter groot is.

Eh… over het herbeleven van de historische missie van de Apollo 11 gesproken (waar de landing maar een klein, maar essentieel onderdeel van was): die hele missie is in real time her te beleven! Ben Feist slaagde er in om alle officiële audiobestanden, foto’s en videobeelden die tijdens de Apollo 11 werden gemaakt aan elkaar te plakken in één grote tijdlijn waardoor je deze missie op de voet kan volgen. Dankzij deze livestream kan je de communicatie tussen de astronauten en NASA in realtime volgen en kan je zien hoever de Apollo 11 capsule zich van de Aarde bevindt.

Bron: ASU + Apollo in real time.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten