2 maart 2024

VERITAS telescoop ingezet voor interstellaire communicatie

De Very Energetic Radiation Imaging Telescope Array System of kortweg VERITAS, een krachtige gammastralen telescoop geplaatst in Arizona, gaat ingezet worden om mogelijke uitgezonden laserpulsen door buitenaardse beschavingen te kunnen detecteren. Het telescoop systeem is ingezet in samenwerking met het Breakthrough Initiatives, meer specifiek het ‘Listen’ team van BI. Op de zoektocht naar buitenaards leven, of het nu om microben gaat die zich in exoplaneten ophouden of om een in technisch opzicht ontwikkelde beschaving, het Breakthrough Initiatives is hét aangewezen programma dat interstellaire communicatie probeert te bewerkstelligen. Opdat dit proces nog nauwkeuriger uitgevoerd kan worden is er nu VERITAS bij het BL project gevoegd.  Het doel van BL is om middels VERITAS een miljoen van de meest nabije sterren tot de aarde te scannen op ultrakorte optische signalen. Daarbij wordt er door het team van de veronderstelling uitgegaan dat het buitenaardse beschavingen zijn die op hun beurt gebruik maken van deze zelfde technologie om hetzij in contact te komen met elkaar en/of et andere beschavingen of eenvoudigweg om hun bestaan in het universum kenbaar te maken. Het team van het BL claimt dat deze technologie zo krachtig is dat het een laser puls met de energie van een gloeilamp kan ontwaren op een afstand van 40.000 miljard km van de aarde.

Breakthrough Listen, artistieke impressie credits; MIT via New Atlas.

De VERITAS bestaat uit vier telescopen met ieder een diameter van 12 meter, en is ontworpen om gammapulsen op te vangen die ze creëren indien ze de bovenste lagen van de aardse atmosfeer binnen treden (waarbij Cherenkov-straling wordt gegenereerd; zodra gammafotonen in botsing komen met atomen in de aardse dampkring. volgen er uitbarstingen van gammastraling). VERITAS zoekt naar pulsen die slechts enkele nanoseconden duren. Het idee is dat als een buitenaardse beschaving laser voor communicatie doeleinden gebruikt en de de aarde ’toevallig’ het pad kruist van de straal, ons zou kunnen alarmeren van hun aanwezigheid ook al was het niet de intentie. “Als het aankomt op vinden van intelligent leven buiten de aarde, hebben we geen idee hoe deze vorm eruitziet of hoe het communiceert,” aldus Yuri Milner, de grondlegger van het Breakthrough Initiatives. “Onze denkwijze is eenvoudigweg zoveel mogelijk plekken te gaan bekijken alsook op zoveel mogelijk manieren. VERITAS breidt onze range van observatie methodes nog verder uit.”

VERITAS is al voor vergelijkbare doelen ingezet. De telescoop werd eerder getraind op Tabby’s Star, die een onregelmatig dim patroon toont. KIC 8462852 is een ster in de Melkweg op zo een 1480 lichtjaar afstand. Hoewel een soort buitenaardse megastructuur een voorgestelde verklaring was, is de meest waarschijnlijke boosdoener nog steeds een wolk van kometen. Desalniettemin loont het om te controleren of er geen optische signalen zijn gedetecteerd. De meeste andere sterren van het onderzoek bevinden zich veel dichterbij dan Tabby’s Star, wat betekent dat signalen van 100 tot 10.000 keer zwakker kunnen worden gedetecteerd vanaf die plaatsen. “BL is nu al de krachtigste, meest veelomvattende zoektocht die ooit is ondernomen naar tekenen van intelligent leven buiten de aarde”, zegt Andrew Siemion, leider van het team. “Nu, met de toevoeging van VERITAS, zijn we alert op een nieuw type van signalen: snelle optische pulsen. Optische communicatie is al door de NASA gebruikt om high definition-beelden vanaf de maan naar de aarde over te brengen, dus er is reden om te geloven dat een geavanceerde beschaving zo een opgeschaalde versie van deze technologie zou kunnen gebruiken voor interstellaire communicatie. Bron; New Atlas / Universiteit van Santa Cruz
* Breakthrough Initiatives is een wetenchappelijk programma opgezet in 2015 door Julia en Yuri Milner, waarbij het doel is om buitenaards leven te speuren over een tijdsbestek van tien jaar. Opgedeeld in meerdere projecten is het Breakthrough Listen er een van, dit project gaat 1 miljoen sterren scannen op artificiële radio of laser signalen.
Share

Comments

  1. Zie Piet Smolders op npo 1
    blijf denken aan zijn opmerkingen over dat er al een
    Dependance op Aarde is..,
    Astroblogs 12 maart ….
    🙂

Speak Your Mind

*