23 april 2024

Logo Artemis maanprogramma onthuld, de Orion capsule is er klaar voor

Credit: NASA

Artemis is NASA’s nieuwe maanprogramma, de opvolger van Apollo – lees deze Astroblog daarover. Bij een maanprogramma hoort ook een officieel logo en dat is afgelopen vrijdag door de NASA onthuld, je ziet ‘m hierboven. De onthulling komt precies vijftig jaar na het hoogtepunt van het Apollo maanprogramma, de landing van de Apollo 11 op de maan. In het logo komt dezelfde gestyleerde letter A voor als in het uit 1965 stammende logo van het Apollo programma, dat je hieronder ziet. In het Artemis logo is de baan naar de maan rood gekleurd, iets dat wijst op het vervolg van het maanprogramma, het Marsprogramma dat de eerste mensen op Mars moet brengen.

Credit: NASA

Artemis belangrijkste doel is om in 2024 Amerikanen op de maan te krijgen, waaronder de eerste vrouw die voet op de maan zal zetten. Om dat voor elkaar te krijgen wordt nu met man en macht gewerkt aan de raket en de capsule die de astronauten naar de maan moet brengen. Aan die raket, da’s de Space Launch System (SLS) raket, moet nog heel wat gebeuren wil dat allemaal op tijd klaar zijn. De capsule daarentegen, de Orion capsule, daarentegen is al helemaal klaar, zo verklaarde vice-president Mike Pence gisteren tijdens de festiviteiten in Florida ter gelegenheid van de vijftige verjaardag van de Apollo 11 maanlanding.

Credit: NASA

Op een bijeenkomst op NASA’s Kennedy Space Center, waar ook NASA-baas Jim Bridenstine en Apollo 11 LM-piloot Edwin Aldrin bij aanwezig waren, zei Pence dat Orion gereed is voor de Artemis 1 missie (eerder bekend als de Exploration Mission-2 of EM-2), de eerste (nog onbemande) missie die om de maan zal vliegen. Die staat nu gepland voor een lancering op z’n vroegst juni 2020, maar gezien de staat van de SLS op dit moment is dat sterk de vraag of die datum gehaald wordt.

Bron: Space.com + NASA.

Share

Speak Your Mind

*