Site pictogram Astroblogs

De ‘Lokale Leegte’ rondom het Melkwegstelsel is in kaart gebracht

3D kaart van de Lokale Leegte en de superclusters daaromheen. De gekleurde pijlen zijn 200 miljoen lichtjaar lang. Credit: R. Brent Tully

Samen met het Andromedastelsel (M31), het Driehoeksstelsel (M33) en nog wat kleinere sterrenstelsels maakt het Melkwegstelsel deel uit van de zogeheten Lokale Groep. In 1987 ontdekten de sterrenkundigen Brent Tully en Rick Fisher dat die Lokale Groep zelf grenst aan iets wat de Lokale Leegte wordt genoemd, een enorm uitgestrekt gebied waar relatief minder sterrenstelsels voorkomen. Het heelal is gevuld met een kosmisch web van filamenten vol met (super-)clusters van sterrenstelsels, met daartussen leegtes. Een team sterrenkundigen onder leiding van Tully heeft nu de beweging van 18.000 sterrenstelsels gemeten in het kader van het zogeheten Cosmicflows-3 compendium en daarmee hebben ze een driedimensionaal beeld kunnen maken van de omvang van de Lokale Leegte. Met de techniek die ze daarvoor gebruiken hebben ze in 2014 ook de supercluster Laniakea ontdekt, waar de Lokale Groep deel van uitmaakt.

De sterrenstelsels van de Lokale Groep hebben een afwijking in snelheid ten opzichte van de uitdijing van het heelal van zo’n 600 km/s. De studie van Tully’s team laat zien dat de helft van die snelheid veroorzaakt wordt door de aantrekking van de Lokale Groep door de Virgocluster van sterrenstelsels én door de lokale uitbreiding van de Lokale Leegte, die steeds groter en leger wordt. In de video hieronder is een interactieve 3D visualisatie van de Lokale Leegte te zien, gemaakt met behulp van de SketchFab tool.

Hier is het vakartikel over het onderzoek aan de Lokale leegte, gisteren (22 juli) verschenen in The Astrophysical Journal. Bron: Universiteit van Hawaï.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten