24 februari 2024

Bedenker NASA’s Mission Control Christopher Kraft overleden op 95 jarige leeftijd

Met het overlijden van Christopher Kraft op 22 juli j.l., verliest NASA een van de pioniers van het Amerikaanse bemande ruimtevaartprogramma. Chris Kraft was NASA’s eerste vluchtleider voor de bemande ruimtevaart te beginnen met het Mercury programma en een van de kernleden van Space Task Group, een uit 35 leden bestaand team specifiek opgericht voor dit programma. “Zijn erfenis is onmetelijk groot,” aldus Jim Bridenstine, hoofd NASA in een persverklaring. Opgericht in 1958, werd de Space Task Group belast met de taak van het managen van NASA’s bemande ruimtevaart programma’s. Kraft werd de eerst aangestelde vluchtleider ‘flight director’ en op het werk aangesproken als ‘flight’. Kraft kreeg de verantwoordelijkheid voor positiebepaling, missieplanning en missie operaties. Kraft ontwikkelde met de eerste lancering van een Mercury-astronaut in de ruimte de processen voor go-no-go beslissingen, lucht-grond communicatie, missietracking, real-time probleemoplossing en het herstel van de bemanning.Van 1961 tot 1966 diende Kraft als ‘flight’ voor vele historische missies, waaronder de eerste lancering van een Amerikaanse astronaut in een baan om de aarde en de eerste ruimtewandeling van het Gemini-programma. Tijdens de latere fasen van het Mercury-programma hielp Kraft bij de ontwikkeling van het Manned Spacecraft Center (MSC; omgedoopt tot het Lyndon B. Johnson Space Center in 1973) in Houston, en verhuisde daar vervolgens in 1962 heen, samen met andere leden van de Space Task Group.

Chris Kraft Mercury mission control Florida credits; Space.com

Tijdens het Apollo-programma werd Kraft gepromoveerd tot Director of Flight Operations en kreeg hij de verantwoordelijkheid voor de algehele missieplanning, training en uitvoering van bemande ruimtevluchten bij NASA. Hij bleef deze functie vervullen door de eerste en tweede maanlandingsmissies in 1969, voordat hij adjunct-directeur van het Manned Spacecraft Center werd. Kraft diende later als MSC (JSC) directeur van januari 1972 tot zijn pensionering in augustus 1982, en mede dankzij hem werden de resterende Apollo-missies; het eerste Amerikaanse ruimtestation, Skylab; de eerste gezamenlijke missie uitgevoerd met de Sovjetunie, het Apollo-Sojoez-testproject; en de eerste missies van de Space shuttle een succes.

Geboren op 28 februari 1924, in Phoebus, Virginia, erfde Christopher Columbus Kraft, Jr. zijn naam van zijn vader. Hij zou later schrijven dat met de keuze van zijn naam “een deel van mijn levensrichting vanaf het begin werd bepaald.” Kraft doorliep de studie mechanical engineering aan het Virginia Polytechnisch Instituut (nu Virginia Tech) Kraft studeerde als een van de eersten af in Lucht & Ruimtevaart en ging werken bij NASA’s Langley Aeronautical lab te Virginia. Daar volgde hij de testvluchten en zijn aanmerkingen hierop resulteerde in het herontwerp van sommige gevechtsvliegtuigen. Na 24 jaar bij NASA ging hij werken als consultant voor IBM en Rockwell International. In 2001 publiceerde hij zijn autobiografie ‘Flight: My Life in Mission Control’. in april 2011 hernoemde NASA zijn Mission Control Center binnen het Johnson Space Center, het ‘Christopher C. Kraft jr. Mission Control Center. “Ik ben zeer vereerd dat mijn naam op dit gebouw geplaatst is. Niet voor mezelf maar voor alle vluchtleiders en werknemers van het Johnson Space Center.” Aldus Kraft in 2011. Kraft laat een vrouw en twee kinderen na. Bron; Space.com
Share

Speak Your Mind

*