28 maart 2024

TESS heeft een hattrick gescoord met drie nieuwe exoplaneten

Infografiek van de planeten van TOI 270. Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center/Scott Wiessinger.

Met NASA’s exoplanetenjager Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) heeft men een astronomische hattrick gescoord: drie nieuwe exoplaneten die met hun moederster, TESS Object of Interest (TOI) 270, een compact systeem vormen. Eén van de drie planeten is een rotsachtige ‘superaarde’ en twee zijn ‘sub-Neptunussen’, een maatje dat we in ons eigen zonnestelsel niet kennen. TOI 270 is een dwergster van spectraaltype M, dat 40% van de massa en straal van de zon heeft en dat 1/3e van diens lichtkracht heeft. TOI 270 en z’n drie planeten liggen op 73 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Pictor.

Vergelijking van de grootte van het systeem van TOI 270 en de manen rondom Jupiter. Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center.

TOI 270b is de planeet het dichtste bij de ster. Het is de ‘superaarde’. van de drie, zo’n 25% groter dan de aarde, z’n massa is 1,9 keer die van de aarde. Hij draait in slechts 3,4 dagen om de ster. Z’n afstand tot TOI 270 is 13 keer kleiner dan de afstand van Mercurius tot de zon. Vanwege die nabije afstand is het bloedje heet op TOI 270b, zo’n 254 graden Celcius aan het oppervlak. De andere twee exoplaneten zijn TOI 270c en d, 2,4 respectievelijk 2,1 keer zo groot als de aarde. Ze lijken vermoedelijk meer op Neptunus dan op de aarde, omdat ze vermoedelijk niet rotsachtig zijn, zoals TOI 270b, maar meer gasachtig. Hun massa is 7 resp. 5 keer die van de aarde.

De onderzoekers hopen door studie van systemen zoals van TOI 270 meer te weten te komen over mini- sub-Neptunus’en, die in ons eigen zonnestelsel niet voorkomen en die tot nu toe een soort van ontbrekend gat in de vele afmetingen van exoplaneten vormden. In Nature Astronomy verscheen over de ontdekking van het drietal exoplaneten een vakartikel. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Obelix zegt

    Jammer dat het niet bij HAT-P-6 is i.p.v. bij TOI-270 waar deze exoplaneten zijn ontdekt. 😛

    Paul :’-(

    • Ja inderdaad, dan hadden wij de namen voor dit trio mogen verzinnen.

      • Obelix zegt

        Ja, toch…? 🙂

        Bij deze wil ik er dan ook voor pleiten om meer onderzoek te doen aan HAT-P-6.
        Dat er nog geen andere planeten bij ‘onze’ ster zijn gedetecteerd, bewijst niet dat deze er niet zijn, slechts dat we beter moeten zoeken. Ik ‘hypotheer’ (~postuleer?) nog een stuk of 8 tot 12 planeten aldaar. 🙂
        [ Dan tel ik de dwergplaneten, planetesimalen en kometen uiteraard niet mee. ]

        Groet, Paul

        NB Ik denk dat de Nederlandse naamgeving van HAT-P-6 b op het bordje van Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) ligt.

Speak Your Mind

*