23 april 2024

Met Neuralink voegt Musk extra dimensie toe aan een verblijf op Mars

Neuralink is Elon Musks bedrijf dat hersen computer implantaten gaat maken. Begin juli gaf Musk in het Morrison Planetarium te San Francisco een gedetailleerde presentatie over Neuralink. Vooreerst toegepast in de geneeskunde wordt de chip, N1,  ook breder ingezet. Gaan Mars astronauten van SpaceX ook gebruik maken van de N1, zouden zij dan misschien zelfs vanuit hun nieuwe thuisbasis de Rode Planeet op tientallen miljoenen kilometers afstand via Neuralink invloed kunnen uitoefenen op aarde, zo klonken enkele van de vele vragen, naar aanleiding van de presentatie.

Neuralink lancering N1 chip credits; Neuralink via New Atlas

N1
Wetenschappers hebben een aantal methoden ontwikkeld om met elektroden signalen van de hersenen te registreren en ze zo a.h.w.af te lezen. Het afvuren van de elektrische signalen is afkomstig van de neuronen, zenuwcellen. De uitgezonden elektrische signalen worden gedecodeerd en vervolgens ingezet voor verschillende doeleinden, bv om drones of een exoskelet te besturen. Echter nu nog zijn deze elektroden beperkt in hoeveel informatie ze kunnen doorgeven vanuit de hersenen, en dat is een van de belangrijkste problemen die Neuralink heeft willen oplossen. Eenmaal geïmplanteerd, zouden de N1-sensoren in staat zijn om de signalen van de hersenen te lezen, of de hersenen te stimuleren met zijn eigen signalen indien nodig, op veel grotere bandbreedtes dan momenteel mogelijk is. Deze gegevens worden ingevoerd in een apparaat dat chirurgisch achter het oor wordt geïmplanteerd en het vervolgens draadloos op een computer doorgeeft.

Nu zijn de methoden van signaal registratie non-invasief (niet ingebracht) zoals EEG scans m.g.v. een helm, echter deze zijn niet altijd even nauwkeurig. Andere zijn zogeheten pervasieve methoden, zoals bij hersen chirurgie, waarbij men in de hersenen gaat, maar de ingebrachte apparatuur kan relatief grof zijn en daardoor schade veroorzaken. Neuralink koos voor de invasieve benadering, het gebruikt een minuscule chip, N1. Deze bevindt zich in een hermetisch afgesloten omgeving binnen een cilinder die 8 mm in doorsnee is en een kwart millimeter hoog. Iedere chip meet 4 x 4 mm en gebruikt 1024 ultradunne elektroden. Ter vergelijk, een Parkinson hersenchip gebruikt er 10. Het is de bedoeling dat tegen het einde van dit jaar al de eerste chips bij mensen ingeplant gaan worden voor experimenten. Opdat de toepassing van interactie tussen brein en machine zo breed mogelijk ingezet moet kunnen worden is het niet alleen de computer maar moeten er ook andere apparaten mee aangestuurd kunnen worden.

Mars habitat met Starship artistieke impressie credits; Inverse / SpaceX / FG media

De lange termijn doelstelling, aldus Musk, is een symbiotische relatie tussen mens en machine bewerkstelligen, dat is wat Neuralink is. Dit zou ook enigszins een tegenwicht moeten bieden aan superslimme kunstmatige intelligentie, waarbij het gevaar op de loer ligt dat deze software mogelijk, op wat voor manier dan ook, de mens de baas wordt. Dat blijkt uit het volgende citaat van Musk; “This is going to sound pretty weird, but [we want to] achieve a symbiosis with artificial intelligence,” en vervolgt;  “This is not a mandatory thing! This is a thing that you can choose to have if you want. I think this is going to be something really important at a civilization-scale level. I’ve said a lot about A.I. over the years, but I think even in a benign A.I. scenario we will be left behind.” Los van alle complexe, technologisch en ethische, kwesties die dergelijke hersen computer chips opwerpen, dook een enkele social media gebruiker nog wat dieper in op de mogelijke toepassingen, waaronder op die voor gebruik op andere planeten zoals Mars.

“Hey [Musk] could individuals on the Mars/Martian colony, be able to have access to [Neuralink]?” vroeg Twitter gebruiker Austin Barnard aan Musk. De specifieke Mars kolonie die Musk in gedachten heeft zou zich rond 2050 gerealiseerd moeten hebben. Tegen die tijd zou er van een heuse stad op Mars sprake moeten zijn. De mensen worden erheen gebracht met SpaceX’ Starship, dit gevaarte kan per rit zo een 100 mensen vervoeren en de reis gaat  drie tot zes maanden duren. Zouden zij via zo een chip bijvoorbeeld, naast aansturing van een Marsrover, bv ook kunnen communiceren vanaf Mars met de aarde. Musk hoefde er niet lang over na te denken; “Sure,” luidde het stellige antwoord.

In het Engels heet zo een antwoord toepasselijk een ‘no-brainer’, het lijkt zo voor de hand liggend. Juist op Mars zouden mensen er baat bij hebben veel apparatuur op de meest eenvoudige wijze aan te kunnen sturen om complexe apparatuur te kunnen bedienen. Echter in recente interviews met o.a. Inverse en Futurism heeft de bekende evolutie bioloog aan de Rice Universiteit te Texas, Scott Solomon* al aangegeven dat Mars kolonisten qua gedaante en fysiek wel eens snel zouden kunnen veranderen naar aanleiding van de compleet andere omgeving aldaar zowel binnen in de habitats als buiten op het Mars oppervlak. Solomon denkt dat voornamelijk vanwege de grote doses straling, genen, waarop erfelijke informatie is opgeslagen, al snel zullen muteren. Dit, zo stelt Solomon, kan leiden tot sterkere botten, meer bijziendheid vanwege de kleinere behuizing in de habitats maar ook een zwakker wordend immuunsysteem. Dit houdt in dat de Neuralink chips ook aangepast moeten worden aan dit nieuwe ’type’ mens. Nu wordt de chip (N1), die via een robot ingeplant wordt met een ultra minuscule naald van vijf micron dik, in het brein geplaatst maar zal deze robot heel anders moeten zijn voor Mars mensen. Kortom er is al werk genoeg voor de chip hier op aarde laat staan voor op een andere planeet. Dat de chip er komt lijdt geen twijfel maar er is nog een lange weg te gaan. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat de Tesla auto’s en smartphones ermee geïntegreerd worden aldus Musk. Want waarom spreken als je ook kan bedenken wat je wilt doen of waar je heen wilt? Bronnen; Inverse / Twitter Elon Musk / Austin Barnard

*Scott Solomon;

https://futurism.com/mars-colonists-mutation-evolution

Share

Speak Your Mind

*