19 april 2024

Dat de Melkweg krom is wisten we al, maar nu blijkt ‘ie nog krommer te zijn dan we dachten

Impressie van de gekromde Melkweg. Links van het midden zie je met een sterretje de positie van de zon weergegeven. Credit: D. SKOWRON /OGLE /ASTRONOMICAL OBSERVATORY, UNIVERSITY OF WARSAW.

Dat de schijf van de Melkweg gekromd is en een soort van langgerekte S-vorm heeft wisten we al, zoals we februari dit jaar konden melden. Maar nu blijkt ‘ie dus nóg krommer te zijn dan we dachten, aldus onderzoekers van het Las Campanas Observatory in Chili. Die onderzochten met de 1,.3 meter telescoop van dat observatorium 2431 Cepheïden in de Melkweg, dat zijn veranderlijke en zeer lichtsterke sterren waarvan we weten dat er een relatie is tussen hun lichtsterkte en periode van veranderlijkheid. Op basis van die relatie, begin 20e eeuw ontdekt door Henrietta Leavitt, kunnen de sterrenkundigen de afstand van de Cepheïden tot de aarde bepalen.

De verdeling van de waargenomen 2431 Cepheïden in de Melkweg. Credit: D.Skowron/OGLE/DScience Magazine.

En zo waren de Poolse Dorota M. Skowron en haar collega’s in staat om een 3D-model van de Melkweg te maken, waaruit bleek dat de schijf van de Melkweg, waarin zich de spiraalarmen bevinden (inclusief ons eigen zonnestelsel in één van die armen), een S-vorm heeft. Afgelopen donderdag 1 augustus verscheen er in Science een artikel over de waarnemingen aan de kromming van het Melkwegstelsel. Bron: Science Magazine.

Share

Speak Your Mind

*