23 februari 2024

De nauwe passage van planetoïde 2019 OK vlak langs de aarde is een goede waarschuwing

Planetoïde 2019 OK in beeld gebracht. Credits: S. Schmalz / ISON.

Op donderdag 25 juli vloog de planetoïde 2019 OK op een afstand van slechts 65.000 km langs de aarde, da’s 1/5e van de afstand tussen aarde en maan. Het was niet zo maar een stukje ruimterots, nee het was een rots ter grootte van een voetbalveld, zo’n 100 meter doorsnede. En hij werd pas enkele dagen voor de scheervlucht ontdekt en wel door het Southern Observatory for Near-Earth Asteroids Research (SONEAR) in Brazilië. Vervolgens kon men met het International Scientific Optical Network (ISON) de exacte afstand en snelheid bepalen en kon de baan worden vastgesteld.

De baan van 2019 OK. Credits: ESA.

Ná de ontdekking bleek de planetoïde ook al voor te komen in foto’s die eerder waren gemaakt met de Pan-STARRS en ATLAS sky survey’s. Alleen werd ‘ie toen niet opgemerkt omdat de snelheid van 2019 OK laag was en de beweging tussen de achtergrondsterren gering. De ESA is bezig met een nieuw detectiesysteem voor potentieel gevaarlijke planetoïden, Flyeye, en deze ‘un-recognition’ van planetoïde 2019 OK, zoals ze dat noemen, nemen ze daarin ook mee, zodat ook traag bewegende objecten eerder worden gedetecteerd.

Infografiek van de statistieken van inslaande planetoïden. Credits: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO.

Zoals je in de infografiek hierboven kunt zien komt een botsing van de aarde met een 100m planetoïde eens per 10.000 jaar voor (de ESA zegt in de brontekst eens per 100.000 jaar, geen idee wat het juiste cijfer is). Met ESA’s Planetary Defence, waarvoor dat Flyeye wordt gebouwd, willen ze twee dingen bereiken, namelijk dat uiterlijk in 2030:

 • planetoïden van 40 meter doorsnede en groter drie weken van tevoren worden gedetecteerd.
 • planetoïden van 1 km en groter al twee jaar van tevoren worden gedetecteerd én dat die in hun baan worden afgebogen

Voor dat afbuigen van planetoïden is de ESA bezig met de Hera missie. De passage van 2019 OK mag daarmee gezien worden als een goede wakeup call voor ons allemaal. Bron: ESA.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Dit is wat de NOS erover schreef: https://nos.nl/artikel/2295208-ruimtesteen-bewoog-vlak-langs-aarde-het-lijkt-ver-maar-was-dichtbij.html

  Opmerkelijk genoeg wordt daar juist niet over traag, maar juist heel snel gesproken!

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Hans van der Valk zegt

  Goede waarschuwing ??? Ik denk dat als zo’n grote steen recht op de aarde afkomt en zo kort voordat de aarde getroffen wordt opgemerkt wordt er geen waarschuwing meer mogelijk is. Dit geeft eens te meer aan dat ondanks al de plannen die er zijn om dit soort botsingen te voorkomen alleen maar van toepassing zijn als we zo’n brok al een paar jaar voor treffen zien aankomen. In feite zijn we ondanks all onze kennis heel erg kwetsbaar. En het gebeurt niet alleen maar bij de buren.

  • Wat ik bedoel te zeggen is dat deze close flyby een goede waarschuwing is geweest voor toekomstige planetoïden die onze kant uit komen. Voor deze zijn we niet gewaarschuwd, maar dat was ook niet nodig.

  • “Goede waarschuwing ??? Ik denk dat als zo’n grote steen recht op de aarde afkomt en zo kort voordat de aarde getroffen wordt opgemerkt wordt er geen waarschuwing meer mogelijk is.”

   De waarschuwing is dus ook dat we volledig ten onrechte denken dat we tegenwoordig dit soort objecten al ver van tevoren aan zien komen. Deze zagen we pas toen hij al op de voordeur klopte.

   En ja, moet je waarschuwen, dat is een lastige kwestie. Je instinct zegt natuurlijk ja, maar wat als een brok ruimtepuin heel europa zou gaan verwoesten, over drie dagen. Evacuatie is uitgesloten, zelfs als je de bevolking zou kunnen verplaatsen dan kunnen de omliggende gebieden dat gewoon niet aan. Ga je dan voor één harde klap en miljoenen doden, of ga je voor gedeeltelijke evacuatie met daarna allerlei ziektes en alsnog miljoenen doden….

   Persoonlijik zou ik liever op een kwade dag een mooie vallende ster op me af willen zien komen dan dat ik ergens in een vluchtelingenkamp moet wachten tot ik sterf aan een of andere ziekte.

   Beetje te filosofisch voor de dinsdagochtend.

 3. Ik weet het ook niet zegt

  Is er al meer bekend over dat brokje dat rond 3 oktober langs komt?

 4. Waarom zou je om zoiets gewaarschuwd willen worden? Wat ga je doen? Ik denk dat een waarschuwing paniek zaaien voor niets is.

 5. Hendriksen zegt

  Zal n het vervolg niet meer zonder paraplu de deur uitgaan.

 6. Fighting nature.de manier om van de overbevolking af te komen . Vaststellen moet zo snel gebeuren dat er in gegrepen kan worden .lukt dat niet .dan volgen wij de dinosauriers op.en komen na het herstel van de aarde nieuwe species .als intelligent en het sterkste uit de bus . Alle academische verklaringen en oplossingen ten spijt.de miljoenen jaren dat er wezens de aarde bevolken hebben clashes met planeten en andere projectielrn al zoveel soorten doen uitsterven .dus let nature do what nature is best in .creating new life .

Speak Your Mind

*