13 april 2024

Russische sterrenkundige en SETI pionier Nikolai Kardashev overleden

Nikolai Kardashev (1932-2019)

De Russische sterrenkundige en SETI pionier Nikolai Kardashev (1932-2019) is op zaterdag 3 augustus overleden. Hij is vooral bekend om de naar hem genoemde schaal van Kardashev (op z’n Nederlands: Kardasjov), een indeling voor de technologische ontwikkeling van beschavingen. Hij kwam met die indeling al in 1964, een jaar nadat hij de quasar CTA-102 [1]Die quasar wekte in 1965 wereldwijd beroering toen in de pers allerlei berichten verschenen over radiosignalen afkomstig van CTA-102, die volgens de berichten wellicht van intelligente wezens waren. bestudeerde op zoek naar signalen van intelligente buitenaardse beschavingen. In dat jaar organiseerde hij ook de eerste conferentie over ‘communication with extraterrestrial intelligence‘ (CETI) in het Byurakan Observatorium in Armenië. In Kardashev z’n indeling van intelligente beschavingen waren er drie categorieën, waarin beschavingen op basis van hun energieproductie ingedeeld worden – de mensheid op aarde zou in die schaal op dit moment op 0,72 zitten:

  • Type I: De beschaving is in staat mogelijke, op een planeet beschikbare energie te gebruiken. Dat is ongeveer 1016 W (voor de Aarde zelfs iets meer dan 1,74×1017 W).
  • Type II: De beschaving is in staat alle beschikbare energie die uitgaat van een enkele ster te gebruiken; dat is ongeveer 1026 W.
  • Type III: De beschaving is in staat de totaal beschikbare energie in een melkwegstelsel te gebruiken; dat is ongeveer 1036 W.

Bron: METI.org + Wikipedia.

Voetnoten

Voetnoten
1 Die quasar wekte in 1965 wereldwijd beroering toen in de pers allerlei berichten verschenen over radiosignalen afkomstig van CTA-102, die volgens de berichten wellicht van intelligente wezens waren.
Share

Speak Your Mind

*