16 april 2024

Chinese satelliet Longjiang-2 (a.k.a. DSLWP-B) is neergestort op de maan

Impressie van de Longjiang-1 en 2. Credits: Harbin Institute of Technology

Op 31 juli is de kleine Chinese satelliet Longjiang-2 (ook wel bekend als DSLWP-B) rond 16.20 uur Nederlandse tijd aan de achterzijde van de maan neergestort. Geen verrassing, want deze inslag van de satelliet was de bedoeling. Om mogelijke botsingen van de 50 cm grote en 47 kilogram wegende Longjiang-2 in de toekomst met andere maansatellieten te voorkomen werd deze inslag gepland en werden afgelopen tijd de nodige baanmanoeuvres uitgevoerd. Hieronder een tweet van Cees Bassa, die met de Dwingeloo radiotelescoop de verrichtingen van de satelliet volgde.

Samen met Longjiang-1 werd Longjiang-2 (toen nog DSLWP A1 resp. A2 geheten) op 20 mei 2018 gelanceerd als onderdeel van de Chang’e-4 relay satelliet Queqiao. Van de twee microsatellieten kwam alleen Longjiang-2 in een baan om de maan – van Longjiang-1 werd kort na het vrijkomen van de satelliet uit de Queqiao niets meer vernomen. Longjiang-2 kwam op 25 mei 2018 in een baan om de maan. Ook al was het een kleine satelliet, toch wist ‘ie veel werk te verrichten, zoals het maken van foto’s zoals deze, waarop op de aarde in de verte de schaduw van de maan te zien is (er was toen – 2 juli – een zonsverduistering in Zuid-Amerika gaande).

Credits: MingChuan Wei, Harbin Institute of Technology

Bron: Planetary Society.

Share

Comments

  1. Van die spectrale radio ontvanger van de Radbout Universiteit in de Chang’e 4 maanlander horen we ook niets meer.
    https://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/imapp/astrofysica/2018/ready-to-launch-nederlandse-antenne-chinese/ Wanneer komt die data nu eens?

  2. ff verder gezocht, in april jl. is er een data dvd overhandigd door de Chinezen, dus ze zijn er pas 4 maanden mee bezig om 1 jaar echte data van ruis te scheiden en te analyseren. https://www.ru.nl/science/news-agenda/news/vm/@1219667/dutch-radio-antenna-on-far-side-the-moon/

Speak Your Mind

*