24 mei 2024

Effecten klimaatmanipulatie onderzocht; geo-engineering versus vulkaanuitbarsting

Een team van wetenschappers onder leiding van Lei Duan en Ken Caldeira van het Amerikaanse  Carnegie Instituut voor Wetenschap te Washington heeft onderzoek gedaan naar een vergelijking van de effecten op het klimaat van een vulkaanuitbarsting en van zonne-energie. Grote vulkaanuitbarstingen spuwen asdeeltjes in de atmosfeer, die een deel van de straling van de zon terug de ruimte in reflecteren en de planeet afkoelen. Maar kan dit effect opzettelijk worden nagebootst om klimaatverandering te bestrijden? Hun artikel Climate Response to Pulse Versus Sustained Stratospheric Aerosol Forcing. verscheen in de Geophysical Research letters*. Solaire geo-engineering is een theoretische benadering om de effecten van klimaatverandering te beteugelen door de atmosfeer te voeden met een regelmatig bijgevulde laag van opzettelijk vrijgekomen aerosoldeeltjes. Voorstanders beschrijven het soms als een “door de mens gemaakte” vulkaan. “Niemand houdt van het idee om opzettelijk op wereldschaal aan ons klimaatsysteem te sleutelen,” zei Ken Caldeira van Carnegie. “Zelfs als we hopen dat deze benaderingen nooit zullen moeten worden gebruikt, is het wel zeer belangrijk om ze te begrijpen mocht het op een dag echt nodig zijn.”

Sarychev vulkaan Rusland, vanuit ISS credits; NASA.gov

Caldeira en Lei Duan, beiden verbonden aan het Carnegie instituut, samen met Long Cao van de Chinese Universiteit van Zhejiang en Govindasamy Bala van het Indian Institute of Science, gebruikten geavanceerde modellen om de impact van een enkele vulkaanachtige gebeurtenis te onderzoeken, die deeltjes vrijgeeft die slechts een paar jaar in de atmosfeer blijven hangen, en van een lange termijn geo-engineering aanpak, die een aerosollaag in de atmosfeer vereist. Men ontdekte dat ongeacht het hoe het daar terecht gekomen was, wanneer het deeltjesmateriaal in de atmosfeer wordt geïnjecteerd, er een snelle daling van de oppervlaktetemperatuur is, waarbij het land sneller afkoelt dan de oceaan. De vulkaanuitbarsting creëerde echter een groter temperatuurverschil tussen land en zee dan de geo-engineering simulatie. Dit resulteerde in verschillende neerslagpatronen tussen de twee scenario’s. In beide situaties neemt de neerslag over het land af – wat betekent dat er minder water beschikbaar is voor veel mensen die er wonen – maar de daling was groter in de nasleep van een vulkaanuitbarsting dan in het geval van geo-engineering.

“Wanneer een vulkaan uitbarst, koelt het land aanzienlijk sneller af dan de oceaan. Dit verstoort regenpatronen op manieren die men niet verwacht te zien gebeuren met inzet van een geo-engineeringsysteem,” zei hoofdauteur Duan. Over het algemeen zeggen de auteurs dat hun resultaten aantonen dat vulkaanuitbarstingen onvolmaakte analogen zijn voor geo-engineering en dat wetenschappers voorzichtig moeten zijn om teveel van hen te extrapoleren. “Hoewel het belangrijk is om voorstellen voor geo-engineering te evalueren vanuit een geïnformeerde positie, is de beste manier om het klimaatrisico te verminderen het verminderen van emissies,” concludeerde Caldeira. Ook in China is men druk bezig met onderzoek naar kunstmatige beinvloeding van het klimaat. In .a. mijn astroblogs over ‘Sky River’ een Chinees mega regenproject onder constructie is hier meer over te lezen. Het idee van dit project is om in het droge noorden van China meer regen te laten vallen op de Tibetaanse hoogvlakte. Bronnen; Science Daily / AB

*Lei Duan, Long Cao, Govindasamy Bala, Ken Caldeira. Climate Response to Pulse Versus Sustained Stratospheric Aerosol Forcing. Geophysical Research Letters, 2019; DOI: 10.1029/201
Share

Speak Your Mind

*