21 juni 2024

Mogelijk grote Jupiter impact gedetecteerd vanaf de grond

Een amateur astronoom uit Texas, Ethan Chappel, heeft op dinsdagnacht 6 augustus j.l. tijdens het turen naar de Perseïden meteoorzwerm een andere impact gespot, mogelijk van een meteoor die op Jupiter insloeg. Met zijn Celestron 8 telescoop ontwaarde hij de lichtflits in de SEB, de zuidelijke equatoriale gordel. De foto toont bewerkte zwart/wit en kleur beelden van Jupiter ten tijde van de impact. De flits verscheen om 4:07.5 UT, 7 augustus 2019 (6:07 NLse tijd).

Jupiter impact credits; Ethan Chappel via Sky and Telescope

Zodra dit nieuws bevestigd wordt, zou dit de 7e geregistreerde impact zijn op de grootste planeet van het zonnestelsel sinds juli 1994, toen 21 fragmenten van komeet Shoemaker-Levy 9 achtereenvolgens op de planeet insloegen om een soort van donkere hoefijzer vormige inslag te creëren welke zichtbaar was ook in amateur telescopen. Nog meer impacts door asteroïden of kometen op Jupiter  werden waargenomen in resp. 2009, 2010 (2x), 2016 en 2017.Chappel gebruikte een programma genaamd DeTeCt gemaakt door Marc Delcroix specifiek om te zoeken naar impactflitsen. Een kopie is te verkijgen via zijn website. Meer info hierover op het Jupiter forum van Cloudynights. Bronnen; Sky and Telescope, Ethan Chappel, Cloudynights* Jupiter Forum

*https://www.cloudynights.com/topic/616107-my-photos-of-jupiter-2018/

 

Share

Comments

  1. In deze tweet is een video van de inslag te zien.

  2. Robert Heijd zegt

    Hmmm, een meteoor kan toch niet op gas inslaan? Het lijkt meer op een soort bliksem storm vind ik. Ik meen te herinneren wel eens gelezen te hebben dat de aardse atmosfeer ook wel van dit soort bolbliksem effecten vertoont vanuit de ruimte gezien… Ik denk nog niet aan kleine groene mannetjes die naar warp-speed gaan in hun vliegende schotel! 🙂

  3. “Hmmm, een meteoor kan toch niet op gas inslaan?” Onze atmosfeer, waarin we meteoren zien en soms enorme explosies daarvan, is toch ook gas?

  4. Jo Sanders zegt

    Ik heb gisteravond (30-8) bij Volkssterrenwacht Bussloo exact hetzelfde gezien. Op dezelfde plek in de ZEB, op ongeveer dezelfde afstand van de rode vlek, even lang durend, even fel. Ik kende dit bericht niet en kwam het vanochtend toevallig tegen op de S&T website. Ik heb nog naar mijn collega-waarnemers geroepen dat ik een flits zag op de planeet. Maar je denkt natuurlijk in eerste instantie dat het een artefact is, totdat je dat bericht op S&T leest.
    Moet dus een terugkerend fenomeen zijn. Iets als een ontlading in de atmosfeer, binnen een storm in de ZEB.

Speak Your Mind

*