19 april 2024

20 jaar terug: de eclips van 11 augustus 1999

Pad van de eclips van 11 augustus 1999

Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat de totale zonsverduistering van 11 augustus 1999 plaatsvond, die in grote delen van Europa zichtbaar was. Op het kaartje zie je het pad van de totaliteit waar de eclips maximaal zichtbaar was. Ik zat die dag met andere leden van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens ergens in noord-oost Frankrijk, middenin dat pad. We hadden enkele busjes geregeld (mét sponsorkorting) en vantevoren was over onze waarneemactie in de plaatselijke krant geschreven. Nou, deelnemers aan die actie weten hoe het afliep: noppes totaliteit gezien. 🙁  Er kwam een wolk voor de zon/maan van het type Cumulus Interruptus en die bedierf het feestje. Bweeehhhhh, ik heb slechte herinneringen aan die dag. Mmmm, nog zeven jaren en dan is er weer een nieuwe totale zonsverduistering ‘in de buurt’.  Op 12 augustus 2026 is er eentje in IJsland én Noord-Spanje zichtbaar. Aftellen. 😀

Share

Comments

 1. Kees Slingerland zegt

  hoi Arie, Als ik jouw verhaal zo lees, heb ik nog mazzel gehad. Ik ben naar Amiens gereden. Onderweg er naar toe heb ik zelfs nog regen gehad en het bleef maar bewolkt, bewolkt, bewolkt.. Tot op het moment dat de totaliteit was aangebroken en het leek alsof er een soort gordijn werd opengedaan. Daar was ze dan: de verduisterde zon! Precies op het juiste moment. Even na de totaliteit ging het ‘gordijn’ weer dicht. Ik was blij dat ik toch vanuit Nieuw Lekkerland was vertrokken naar het pad van de totaliteit.

  • Gelijkaardige ervaring: ik ben met het gezin naar Rethel gereden, zo’n 40 km vóór Reims (zuidwestelijk van Rethel). Het was nagelbijten: almaar wolken, af en toe een kortstondig zonnetje, het leek erop dat het moment suprême aan ons zou voorbijgaan. Zowat op het laatste ogenblik kwam de zon er echt door en we kregen een adembenemende totaliteit te zien. Maar net voor die teneinde was en het eerste zonlicht weer verscheen ging het gordijntje inderdaad opnieuw dicht. Een smetje op het gebeuren, maar het grootste deel van de eclips hadden we in volle glorie kunnen aanschouwen. Een onvergetelijk beeld!
   2026? Aftellen, inderdaad: als je enigszins de kans hebt, dit mag je niet missen.

 2. jan brandt zegt

  ik heb een “geweldige” dag gehad..yeah right…heel…heel veel gezien van België en Noord Frankrijk…maarre…die K ennelijk U iterst T eleurstellende-eclips…ech nie…zucht….en toen was ik het opeens echt helemaal zat wat dit specifieke aspect van de fraaie tijdsbesteding ..hemelgluren…..betreft..en dan heb ik over het najagen van astronomische “evenementen” die vantevoren gepland zijn….eclipsen..sterrenregens..astrovakantie’s etc…etc……er lijkt ook echt altijd weer gesodemieter te zijn met heren en dames weergoden (zie o.a. mijn zevendaagse compleet verzopen astrovakantie op La Palma…grrr)…en dus ben ik nu definitief overgeschakeld naar een volkomen opportunistische aanpak van dit ozo leuke “hemelgluur-gedoe”…danmaar geen zonsverduisteringen en sterrenkijkdagen en zo…..alleen maar op pad gaan als het echt HELDER is en wat vakantie’s betreft…er gaat altijd een telescoop mee maar de keuze van de vakantiebestemming zal niet meer door een eventuele heldere hemel worden gedicteerd. Gekker nog…mijn beste buitenlandse sterrenkundige waarneem-ervaringen heb ik meegemaakt in het land waar het hoegenaamd altijd slecht weer is…maar blijkbaar niet als ik er vertoef…en dat land in Engeland of all wet and cloudy places!!
  Afijn…het was (ook voor mij) een gedenkwaardige dag…maar wel om net iets andere lichtelijk duistere redenen!!

Speak Your Mind

*