Site pictogram Astroblogs

Het centrale zwarte gat in de Melkweg Sagittarius A* is dit jaar flink actiever geworden

Credits: X-ray: NASA/CXC/MIT/F. Baganoff et al.; Illustrations: NASA/CXC/M.Weiss

De uitbarsting van Sgr A* op 13 mei 2019. Links op het moment dat ‘ie het helderst is. De positie van de sterren SO-2 en SO-17 is ook aangegeven. Credit: Tuan Do et al.

Waarnemingen dit jaar van Sagittarius A* (kortweg Sgr A), het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel, laten zien dat ‘ie in lichtkracht flink is toegenomen. Zo werd met de Keck Telescoop op Hawaï op 13 mei 2019 een uitbarsting in het nabije infrarood waargenomen, waarbij de lichtkracht in een periode van slechts twee uur met een factor 75 veranderde. In de tweet hieronder zie je een video van die kortstondige uitbarsting van Sgr A.

Hier alle info over deze waarnemingen, verschenen op de ArXiv. Ook in een ander deel van het EM-spectrum, het energierijke röntgendeel, werd een verhoogde activiteit van Sgr A* waargenomen en wel met het Neil Gehrels Swift Observatory, een satelliet van de NASA, op 7 augustus j.l.

De sterrenkundigen denken dat de verhoogde activiteit wellicht veroorzaakt wordt door het invallen van materie die afkomstig is van de ster SO-2, die mei 2018 z’n ‘peribothron’ had, het moment in z’n ellipsvormige baan dat ‘ie het dichtste bij het zwarte gat was. Het zou ook kunnen dat er sprake is van een soort van vertraagde inval van materie van de wolk G2, die in 2014 langs Sgr A* vloog. Bron: diverse tweets.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten