29 maart 2024

De Komeet


‘De Komeet’. Dat kan niets anders zijn dan de komeet 67P-Churyumov-Gerasimenko, die door de Europese missie Rosetta is onderzocht, welke vijf jaar geleden samen met z’n Philae bij de komeet arriveerde. Op basis van maar liefst 400.000 foto’s van de komeet, die door de ESA in 2017 zijn gepubliceerd, hebben bewegingsontwerper Christian Stangl en componist Wolfgang Stangl een schitterende video gemaakt van de missie, hieronder te bewonderen. Licht uit, spot/geluid aan. Oh ja, onder de video nog een nieuwtje over 67P, een recente ontdekking.

the Comet from Christian Stangl on Vimeo.

Dan nog dat nieuwtje: komeet 67P blijkt een piepklein maantje te hebben, een zogeheheten ‘moonlet’ van vier meter doorsnede (de komeet zelf is pakweg 4 km doorsnede). Enkele maanden terug bestudeerde de astrofotograaf Jacint Roger uit Spanje foto’s van 67P en na wat beeldbewerking viel hem op dat op foto’s die door  Rosetta’s OSIRIS narrow-angle camera op 21 juni 2015 waren gemaakt telkens een wit puntje om de komeet vloog, hieronder een foto ervan, hier de bewegende beelden ervan. Onderzoeker Julia Marín-Yaseli de la Parra heeft ‘m Churrymoon genoemd. 😀 Het brokstuk moet waarschijnlijk een keertje zijn losgelaten van de komeet, toen die door de nadering tot de zon actief begon te worden en gas en stof begon uit te spuwen. In ieder geval tot 23 oktober 2015 had Churrymoon een baan om de komeet heen.

in de cirkel de ‘moonlet’ van komeet 67P. Credit: ESA /Rosetta /MPS/OSIRIS /UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA/J. Roger (CC BY-SA 4.0).

Bron: Vimeo + ESA.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Wat een geweldig en adembenemend filmpje!

Speak Your Mind

*