15 april 2024

Astroblogs in de clinch met het ANP en Permission Machine – deel 3

Alle sterrenfoto’s zijn verwijderd – snif snif… Credit: pixabay.

De ontdekking dat één van die foto’s, waarvan het ANP meende eigenaar te zijn en mij sommeerde om een flink bedrag in hun kas te spekken voor onrechtmatig gebruik ervan, van de NASA is en niet van het ANP heeft in ieder geval geleid tot het intrekken van die claim – de claim van de andere foto van de R.C. Byrd radiotelescoop van Green Bank blijft staan ! Aldus een mail die ik vanmiddag van het ANP mocht ontvangen. Er staat echter ook in te lezen: “Ik raad u aan om zeker de andere foto’s op uw website en server te controleren, indien u deze niet heeft aangekocht of als u geen rechtstreekse (getekende) toestemming van het agentschap of de fotograaf voor heeft, kunt u deze beter verwijderen.” En dat klinkt als een serieus te nemen dreigement, dat ze met hun zoekmachines (die dus kennelijk kunnen falen) ook de rest van de Astroblogs af zullen struinen naar onrechtmatig materiaal. Op grond daarvan ben ik even overgegaan tot een drastische maatregel, namelijk het verwijderen van álle foto’s van voor 29 juli 2019 – de dag dat ik het eerste schrijven van het ANP en Permission Machine ontving. Het betrof meer dan 100.000 (!) foto’s [1]We hebben afgelopen 14 jaar pakweg 15.000 Astroblogs gepubliceerd. Mmm, dus meer dan zes foto’s gemiddeld per blog. Hebben we dan zoveel foto’s per blog? Nee, zoveel zijn er niet … Lees verder op de server, foto’s waarvan ik niet voor 100% met zekerheid kan vaststellen dat die allemaal de juiste credits en toestemmingen hebben. Ik kan ze laten staan, maar dan vrees ik m’n nachtrust, dromend van ome John die honderden ANP-foto’s heeft aangetroffen, brrrrr…. Het verwijderen van de foto´s van de server (die we uiteraard wel ergens in backup hebben staan) leidt tot dit soort droevige situaties:

Mocht je nog wel foto’s zien dan komt dat omdat ze nog in de cache van je browser staan, op de server zijn ze verwijderd. Het (tijdelijk) verwijderen van de foto’s is een maatregel die eerder ook al door Scientias is gedaan, toen zij ook in aanvaring kwamen met het ANP en PM. Na vandaag zullen we stapje voor stapje die foto’s langslopen en kijken of ze allemaal credit-waardig zijn, een immens karwei, maar het is niets anders. Samen met de auteurs van blogs zullen we kijken of de immense hoeveelheid foto’s ‘veilig’ is en weer teruggeplaatst kunnen worden. Komende tijd een visueel weinig aantrekkelijke Astroblog, maar dat hebben jullie aan het ANP/PM te danken, het is niet anders.

Voetnoten

Voetnoten
1 We hebben afgelopen 14 jaar pakweg 15.000 Astroblogs gepubliceerd. Mmm, dus meer dan zes foto’s gemiddeld per blog. Hebben we dan zoveel foto’s per blog? Nee, zoveel zijn er niet gemiddeld te zien in de blogs. Maar stel dat we in een Astroblog één foto hebben gebruikt van bijvoorbeeld 1500 x 626 pixels, dan slaat WordPress meerdere varianten van die ene foto op de server op, een maximale versie, een versie van 500 x 400 om in de blog te gebruiken en een thumbnail versie. Kijk zo krijg je al snel meer dan 100.000 foto’s. 😀
Share

Comments

 1. hans van der valk zegt

  Wat een nonsens allemaal. Het gaat toch alleen maar om mensen te informeren. Het gaat toch niet om enig winstbejach.
  Je hebt je 2CV toch niet ingeruild voor een Masseratti?

  • Enceladus zegt

   Nou, het schijnt dat Arie zijn 2CV al lang geleden aan Jan Brandt heeft weggegeven, dus… 😉

   Groet,
   Gert (Enceladus)

  • jan brandt zegt

   Iemand die echt op winstbejag is ruilt juist zijn maserati in voor een 2CV…want zo’n grand voiture mogen bezitten en in alle (toegegeven altijd ietwat vreemde vorm van) comfort en luxe over ’s lands wegen mogen voortsjezen…da’s pad echte rijkdom!!!
   Wat nou??
   Ja..kom op, zeg…dit “intikkertje” laat ik mij ech nie voorbij gaan…enne…bij deze bedankt voor de voorzet…hihi!!

   • Enceladus zegt

    Maar Jan, het is toch volkomen duidelijk dat ik hiermee Arie’s gulheid wilde illustreren? Ik bedoel maar: hij gaf in al zijn goedheid zijn 2CV aan jou weg en moest zichzelf daarna voorgoed behelpen met een Maserati.

    😉

    Groet,
    Gert (Enceladus)

    • jan brandt zegt

     Hoi Gert….ja ja..natuurlijk weet ik dat….maar ja…dan nog kon ik het “intikkertje” niet nalaten….zie je, al is het alleen maar om nog wat zonnige humor over ons aller noodruftige Astrobloggers te laten schijnen in deze “droeve tijden”!

 2. Cees Klaris zegt

  “It is unlawful to falsely claim copyright or other rights in NASA material.”

  ANP en Pillage Machine zouden heel snel ff de zeer duidelijke (en billijke) ‘Guidelines for Use of NASA Imagery’ moeten doornemen voordat ze mensen lastig vallen met ondoordachte cases en/of werkwijzen. Straks gaan ze nog op hun overijverige smoel door een tegen claim van formaat.

  ESA, JAXA, CERN, universiteiten, laboratoria, mensen met hersenen etc. hanteren nagenoeg identieke richtlijnen dus ik denk dat dat napluizen van al het foto materiaal uiteindelijk wel mee gaat vallen. SQL tabellen (geïndexeerd of niet) kan je zo nazoeken ongeacht grootte.

 3. Olaf van Kooten zegt

  AstroBlogs wordt de laatste tijd overladen met pech. Hadden we een paar jaar geleden al die crash waardoor heel veel artikelen werden afgebroken door een speciaal teken (zoals een é) wat jaren geduurd heeft om weer een beetje te fixen….nu dit weer. Het wordt sites als AstroBlogs en Scientias zo bijna onmogelijk gemaakt om hun werk te doen. Kunnen de professionals het misschien niet hebben dat ze worden ingehaald door “amateursites” zoals de onze? Ik vind dit echt heel erg nieuws.

 4. Die valse claim van eigendomsrecht kan ook tegen ANP gebruikt worden als het tot een rechtszaak komt Arie, ik zou hem goed bewaren. Misschien kunnen de rechtmatige eigenaren (NASA) je hierbij van dienst zijn met een aanklacht dat hun materiaal wordt verhandeld, die geclaimde foto is nl. gebruikt om je af te persen zonder dat ze eigenaar waren. Jammer dat we donkere energie nog niet kunnen sturen 🙂

 5. Martin Schoenmaker zegt

  Heb ik verdorie een tijd terug al mijn blogs in ere hersteld nadat ze een hele tijd terug bij een database update misvormd geraakt waren…. zijn nu alle blogs weer plaatjesloos…

  Wat een trieste aangelegenheid is dit zeg!

 6. Ik zag net dat jij 22 blogs hebt gepubliceerd. Als ik het sein veilig krijg (alle foto’s rechtenvrij) kan ik ze zelf terugplaatsen. Jij moet dan alleen bij die 22 blogs de uitgelichte afbeelding kiezen. Op de een of andere manier vergeet WordPress dat er al een uitgelichte afbeelding was, die moet opnieuw gekozen worden.

 7. Martine Bakx zegt

  Overigens helpt het weghalen van afbeeldingen niet.
  Ik ken een zaak waarbij een foto 3 weken zichtbaar is geweest en waarvoor jaren later pas een claim kwam.

  • Enceladus zegt

   Het voorkomt in ieder geval dat de kosten nog verder oplopen. En bovendien kun je nu aantonen dat je er alles aan gedaan hebt vanaf het moment dat je wist dat het een probleem was. Ze laten staan zal een rechter 100 procent zeker uitleggen als verwijtbaar gedrag. Dus is ze laten staan geen optie.

   Groet,
   Gert (Enceladus)

   • Zo denk ik er ook over. Ze hebben gezegd dat we twee foto’s onrechtmatig op de Astroblogs hebben staan, waarvan er eentje rechtenvrij bleek te zijn. Als ze nu zeggen dat ze de claim op die ene foto overeind houden én mij een dringende waarschuwing geven (“Ik raad u aan om zeker de andere foto’s op uw website en server te controleren, indien u deze niet heeft aangekocht of als u geen rechtstreekse (getekende) toestemming van het agentschap of de fotograaf voor heeft, kunt u deze beter verwijderen.“) dan zou het raar zijn als ze later zeggen ‘ha Nouwen, we hebben nog tien andere onrechtmatige foto’s aangetroffen’. Zoals Enceladus zegt hebben we hun waarschuwing serieus genomen. Hierna aankomen met andere foto’s houdt bij een rechter geen stand zou ik zo zeggen.

    • Ze versturen claims voor elke foto die in hun beeldbank zit of komt. Dat kan op een later tijdstip zijn als ze nu de rechten nog niet hebben.

     Die ene, door gedaagde, gewonnen zaak betrof een foto gepubliceerd in 2008 waarvan Beeldigbeeld pas na 2012 de rechten had.

     Die andere foto waarvan ze de claim niet intrekken. Is daar al van achterhaald waar die vandaan komt? En of die wellicht gewoon legaal is gepubliceerd? Of kun je daar een verkoopprijs van vinden?
     ANP heeft via eerlijkefoto.nl verkocht voor €3,50 voor niet commercieel gebruik.

 8. Enceladus zegt

  Tja, de klootviolen van ANP zijn nogal aggressief (sic!). Ja, zo schrijven de analfabeten in dienst van de Mol dat echt!
  Kijk zelf maar: https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/aggressieve-passagier-uit-vliegtuig-gehaald/ar-AAFQrEw

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 9. jan brandt zegt

  Toch een nog een opmerking mijnerzijds….Ik ken iemand heel dichtbij…een free lance journalist…die het ANP door zijn werkrelatie heel goed kent…enne…hij vertelde mij, deze zaak zijdelings in zijn vakantie gevolgd te hebben, dat de boys and girls van het ANP helemaal niet zulke bijterige lui zijn met maar één doel…het pesten van onschuldige slechts alleen maar plezier makende amateurs…..Het PM doet alleen maar werk in opdracht van het ANP…maar is niet het ANP en vice versa. Net zoals bijvoorbeeld met de belastingdienst, waar ik als ondernemer nogal eens mee te maken heb, zijn de brieven van dit soort clubs echt hartverzakkend angstaanjagend…maar als je dan vervolgens een echt mens in de vorm van de inspecteur wiens naams onder die doodenge brief staat te spreken krijgt…dan blijkt dat een hele vriendelijke huisvader te zijn waarmee opeens heel goed en geruststellend zeer oplossingsgericht zaken mee te doen is!! ofwel…de hete schriftelijke correspondentie-soep toch niet zo loeierheet gegeten te worden…ofwel…mijn suggestie in deze zaak zou zijn…misschien proberen direct…tête a tête…een dialoogje met het ANP aan te gaan?? Misschien is de hoogste baas een fanatiek amateur astronoom. Nou ja…hoe dan ook…het is mijn ervaring dat de mens achter de enge brief van een instantie vaak veel vriendelijker en toegankelijker is dan de enge brief van die instantie wenst te suggereren….of heb ik nu helemaal mis???

 10. Nou Jan, ik heb ze voor me gehad in de rechtszaal.
  Niets ontziende aasgieren zijn het. Die een valse waarde inbrengen en voor de rechter wegmoffelen wat de werkelijke waarde is. Had ik ook nog de pech om een rechter te treffen die op eigen houtje mijn verhaal in twijfel trok en mij een beetje de les ging lezen dat je niet achteraf mag onderhandelen over de vraagprijs.
  Permission Machine liet tijdens de rechtszitting weten dat zij in opdracht handelen. Zij leveren een lijst met opgespoorde inbreuken en de opdrachtgever bepaald of er achteraan gegaan moet worden.
  Je staat niet tegenover PM in de rechtszaal. Je staat tegenover de fotograaf of rechtenbeheerder.

  Overigens hebben ze vet verloren op de proceskosten. Ze waren met 3 gemachtigden naar de rechtszaal gekomen die geen cent gekregen hebben.

  Veel publiciteit en veel boze gedupeerden helpen om te zorgen dat het stopt.

  https://www.martinebakx.com/2019/08/fotos-jatten-en-auteursrechtsmoesjes.html

  • jan brandt zegt

   Hoi Martine,
   Ah…ok…heel duidelijk….helaas!!
   en daar gaat dan mijn laatste beetje hoop als het gaat om mijn geloof in “Doe eens lief tegen malkander”….
   Zo simpel zou je zo denken..maar voor veel mensen, bezien in het licht van de ranzige drang naar zielloos aards gewin, blijkbaar toch zo moeilijk…diepe zucht…
   Hmmm, misschien is dan klimaatverandering en de eventuele dreigende ondergang der mensheid toch niet zo’n slechte zaak in het grote geheel van “ons” schone Universum?!?

 11. Allemaal dankzij de machtige bedrijven lobby die alles willen beheren. De EU auteursrecht wetgeving staat helemaal in dienst van deze lobby, de linktaks en straks het uploadfilter zijn leuke voorbeelden.

  Ik zou ook jurische bijstand vragen aan bijvoorbeeld het juridisch loket(gratis) of je iets tegen die ene claim kan doen die ze al hebben laten vallen, iets van smaad, laster of oplichting, want ze claimen auteursrecht te beheren terwijl het niet waar was en als je er geen tijd en moeite in had gestoken en had betaalt dan was je gewoon opgelicht.
  Bovendien zou ik de nasa inlichten via een email, maar ook via twitter een bericht de wereld insturen, dat het ANP/PM onterecht gelden claimen op foto’s van de nasa waar ze helemaal geen auteursrecht voor beheren. Hoeveel andere mensen zijn hier al slachtoffer van geworden?

  Zeker ook je zaak melden bij die belgisch advocaten bureau, die verzamelen allemaal voorbeelden van de tirannie van het ANP/PM en deze onterecht claim zal mooi in hun archief staan. Ook al die je verder niets met dit bureau, meldt het voor hun archief.

  En misschien een facebook pagina opstarten voor lotgenoten, er moet toch opstand komen tegen deze oplichting. Of schrijf ook een brief naar het ANP en John de Mol persoonlijk over deze praktijken en je ongenoegen, waar een mailtje tot verwijderen voldoende had geweest en deze oplichting helemaal nergens op lijkt.

 12. Jurgen Kobierczynski zegt

  Deze zaak laat me aan een ander verhaal denken.

  DEFCON 17: That Awesome Time I Was Sued For Two Billion Dollars
  https://www.youtube.com/watch?v=KSWqx8goqSY

Speak Your Mind

*