Site pictogram Astroblogs

Astroblogs in de clinch met het ANP en Permission Machine – deel 3

Credit: Messenger magazine / NASA.

Alle sterrenfoto’s zijn verwijderd – snif snif… Credit: pixabay.

De ontdekking dat één van die foto’s, waarvan het ANP meende eigenaar te zijn en mij sommeerde om een flink bedrag in hun kas te spekken voor onrechtmatig gebruik ervan, van de NASA is en niet van het ANP heeft in ieder geval geleid tot het intrekken van die claim – de claim van de andere foto van de R.C. Byrd radiotelescoop van Green Bank blijft staan ! Aldus een mail die ik vanmiddag van het ANP mocht ontvangen. Er staat echter ook in te lezen: “Ik raad u aan om zeker de andere foto’s op uw website en server te controleren, indien u deze niet heeft aangekocht of als u geen rechtstreekse (getekende) toestemming van het agentschap of de fotograaf voor heeft, kunt u deze beter verwijderen.” En dat klinkt als een serieus te nemen dreigement, dat ze met hun zoekmachines (die dus kennelijk kunnen falen) ook de rest van de Astroblogs af zullen struinen naar onrechtmatig materiaal. Op grond daarvan ben ik even overgegaan tot een drastische maatregel, namelijk het verwijderen van álle foto’s van voor 29 juli 2019 – de dag dat ik het eerste schrijven van het ANP en Permission Machine ontving. Het betrof meer dan 100.000 (!) foto’s [1]We hebben afgelopen 14 jaar pakweg 15.000 Astroblogs gepubliceerd. Mmm, dus meer dan zes foto’s gemiddeld per blog. Hebben we dan zoveel foto’s per blog? Nee, zoveel zijn er niet … Lees verder op de server, foto’s waarvan ik niet voor 100% met zekerheid kan vaststellen dat die allemaal de juiste credits en toestemmingen hebben. Ik kan ze laten staan, maar dan vrees ik m’n nachtrust, dromend van ome John die honderden ANP-foto’s heeft aangetroffen, brrrrr…. Het verwijderen van de foto´s van de server (die we uiteraard wel ergens in backup hebben staan) leidt tot dit soort droevige situaties:

Mocht je nog wel foto’s zien dan komt dat omdat ze nog in de cache van je browser staan, op de server zijn ze verwijderd. Het (tijdelijk) verwijderen van de foto’s is een maatregel die eerder ook al door Scientias is gedaan, toen zij ook in aanvaring kwamen met het ANP en PM. Na vandaag zullen we stapje voor stapje die foto’s langslopen en kijken of ze allemaal credit-waardig zijn, een immens karwei, maar het is niets anders. Samen met de auteurs van blogs zullen we kijken of de immense hoeveelheid foto’s ‘veilig’ is en weer teruggeplaatst kunnen worden. Komende tijd een visueel weinig aantrekkelijke Astroblog, maar dat hebben jullie aan het ANP/PM te danken, het is niet anders.

Voetnoten

Voetnoten
1 We hebben afgelopen 14 jaar pakweg 15.000 Astroblogs gepubliceerd. Mmm, dus meer dan zes foto’s gemiddeld per blog. Hebben we dan zoveel foto’s per blog? Nee, zoveel zijn er niet gemiddeld te zien in de blogs. Maar stel dat we in een Astroblog één foto hebben gebruikt van bijvoorbeeld 1500 x 626 pixels, dan slaat WordPress meerdere varianten van die ene foto op de server op, een maximale versie, een versie van 500 x 400 om in de blog te gebruiken en een thumbnail versie. Kijk zo krijg je al snel meer dan 100.000 foto’s. 😀
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten