29 maart 2024

Jupiter’s kern mogelijk vervormd door een gigantische inslag in vroege zonnestelsel

Impressie van een jonge Jupiter, die botst met een andere planetaire embryo. Credit: Astrobiology Center, Japan

Waarnemingen met NASA’s Juno ruimteverkenner laten zien dat de kern van Jupiter niet klein en compact is, maar mogelijk groter, met een lagere dichtheid en wazig (Engels: ‘fuzzy’). De oorzaak van die kern is volgens onderzoekers van de Universiteit van Zürich en de NCCR PlanetS dat Jupiter kort na z’n vorming in het vroege zonnestelsel (zo’n 4,5 miljard jaar geleden) een enorme inslag moet hebben meegemaakt. Juno draait sinds juli 2016 om de grote gasreus heen en daar heeft ‘ie onder andere metingen aan het zwaartekrachtsveld van Jupiter gedaan. Die laten zien dat de kern anders is dan men voorheen dacht. Zo  bestaat ‘ie niet alleen uit rotsen en ijs, maar ook uit waterstof en helium en is er een geleidelijke overgang naar de mantel.

(Credit: Shang-Fei Liu)

Op grond van simulaties, waarvan je hierboven enkele fragmenten ziet, komen de onderzoekers tot de conclusie dat er een gigantische inslag moet zijn gebeurd toen Jupiter pas gevormd was. Die jonge Jupiter had nog een compacte solide kern, maar door de frontale botsing met een andere planetaire embryo, die pakweg tien keer de massa van de aarde moet hebben gehad, vond er een mix plaats van de kern met de mantel en veranderde de samenstelling van de kern. Vandaag verschijnt er in Nature een artikel over het onderzoek. Bron: NCCR.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Of Jupiter is helemaal niet rondom een vaste kern ontstaan, maar door directe ineenstorting van de protoplanetaire schijf. Dan is de kern dus van oorsprong waterstof/helium en zijn de zwaardere elementen, onder andere afkomstig van allerlei inslagen, langzaam naar de kern gezonken. In tegenstelling tot Saturnus, die wél een vaste kern heeft waarschijnlijk, want die heeft veel langer nodig gehad om te ontstaan. Anders kan het hele Grand Tack/Nice model gebeuren meteen de prullenmand in.

Speak Your Mind

*