Site pictogram Astroblogs

Mogelijk zwaartekrachtgolven gedetecteerd van een zwart gat dat een neutronenster verorberde

Credit: UCSC Transients.

Op woensdag 14 augustus j.l. werd door de LIGO en Virgo detectoren in de VS en Italië een passerende zwaartekrachtgolf gedetecteerd, de event genaamd S190814bv. Het lijkt erop dat met die detectie een nieuw hoofdstuk kan worden toegevoegd aan de sterrenkunde der zwaartekrachtgolven, want het lijkt er voor 99% op dat de bron van die zwaartekrachtgolven – rimpels van de ruimte – een zwart gat was dat in een ver verwijderd sterrenstelsel een complete neutronenster verorberde. LIGO en Virgo hebben al vele zwaartekrachtgolven gedetecteerd, maar dat waren allemaal golven veroorzaakt door twee botsende zwarte gaten of door twee botsende neutronensterren.

Nu dus een mix van twee verschillende extreme objecten, een zwart gat en een neutronenster. OK toegegeven, er werd eerder een dergelijke zwaartekrachtgolf gedetecteerd, S190426c, maar de kans dat die daadwerkelijk van een botsing van een zwart gat en een neutronenster kwam is slechts 13%. Het signaal van S190814bv is een stuk krachtiger dan die van 26 april en het lijkt er nu toch echt sterk op dat dit het unieke signaal is van een zwart gat dat een neutronenster oppeuzelde. Het signaal kwam van een gebied aan de hemel dat je hieronder afgebeeld ziet, gelegen op de grens van de sterrenbeelden Walvis (Cetus) en Beeldhouwer (Sculptor)

Credit: LIGO/Virgo Collaboration

Van botsende zwarte gaten weten we dat die alleen zwaartekrachtgolven produceren en geen enkele andere vorm van straling – het zijn zeer ‘schone’ botsingen. Botsende neutronensterren daarentegen produceren behalve zwaartekrachtgolven ook heel veel soorten van elektromagnetische straling, van radiostraling tot aan gammastraling. Maar wat doen botsende zwarte gaten en neutronensterren? Tot nu toe is er nog geen enkele vorm van EM-straling gedetecteerd. De theorie van dat soort botsingen zegt dat het van de massaverhouding van de twee objecten afhangt of er wel of geen straling wordt uitgezonden bij de botsing.

Sterrenkundige Ryan Foley (University of California) denkt wel dat hij het sterrenstelsel heeft gevonden waar de zwaartekrachtgolven vandaan kwamen, een stelsel op 900 miljoen lichtjaar afstand, dat hij met z’n collega’s met de telescoop van het Keck Observatorium op Hawaï onderzocht – je ziet ’t in de foto bovenaan. Het zoeken naar straling blijft wel doorgaan.

Voorstelling van een zwart gat dat een neutronenster verorbert. Credit: Dana Berry/NASA.

Bron: Science Alerts.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten