3 maart 2024

Record aanstaande voor missie OTV-5 van Boeings ruimteshuttle X-37B

De X-37B militaire ruimteshuttle van de Amerikaanse luchtmacht cirkelt inmiddels 710 dagen in een baan rond de aarde. Hiermee stevent deze miniatuur Space shuttle aan op het sneuvelen van zijn ‘persoonlijk’ record van 718 dagen. Kortom nog een volle acht dagen te gaan en het zal dit record, dat op naam staat van zijn voorganger, niet heel verrassend, OTV-4, verbreken. Ook de vijfde missie van de X-37, genoemd OTV-5, welke aanving op 7 september 2017, is net als zijn voorgangers een missie waarvan het doel geheim blijft.

X-37B credits; NASA.gov

De Amerikaanse luchtmacht, waar het X-37 programma deel van uitmaakt, laat zich alleen uit in algemene termen voor wat betreft de inhoud ervan. Het gaat om het testen van technologie voor herbruikbare ruimtevaartuigen en ook zijn er experimenten aan boord. Enkele details omtrent de lading zijn wel via de officiële kanalen naar buiten gekomen. De USAF heeft onlangs verklaard dat er o.a. het Advanced Structurally Embedded Thermal Spreader experiment (ASETS-II) aan boord is, i.c. microzwaartekrachtmetingen en langetermijnprestaties van oscillerende warmtepijpen (OHP) en bepaalde elektronica in een baan om de aarde. Er zijn twee X-37B ruimteshuttles, deze zijn gebouwd door Boeing. Ze meten 8.8 bij 2.9 meter, en hebben een vleugelwijdte van 4.6 meter. De shuttle stijgt en landt net als de destijds NASA’s Space shuttle. De X-37B wordt getransporteerd naar de ruimte op een raket, de United Launch Alliance’s Atlas V of een SpaceX Falcon 9, en landt, geheel autonoom, op een landingsbaan.

NASA is eind vorige eeuw gestart met het X-37 programma (Orbital Vehicle genaamd) maar heeft het in 2004 overgedragen aan DARPA, het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), vanaf dat moment was het programma geheim. In 2006 kondigde de luchtmacht aan dat zij haar eigen OTV (Orbital Transport Vehicle)  ging ontwikkelen maar dat leunde in ontwerp zwaar op het NASA origineel. De eerste missie OTV-1 vond plaats in april 2014, duur 224 dagen.  OTV-2 verbleef in de ruimte in de periode maart 2011 tot juni 2012, duur 468 dagen. De ‘3’ hield het 675 dagen vol. De OTV-4 verbleef vanaf mei 2017 maar liefst 718 ‘airborne’ en als deze de trend ingezet door zijn voorgangers volgt, zal het record hiervan verbroken worden. Nog even afwachten dus. Last but not least, je kunt de shuttle vanaf de grond waarnemen. Ondanks dat de luchtmacht de baan niet prijsgeeft waarin de shuttle zich bevindt kunnen geoefende amateur astronomen de shuttle waarnemen vanaf de grond, o.a. met behulp van de Space.com satellite tracker. Bron; Space.com / NASA / ASETs-II pdf / Wikipedia

 

Share

Speak Your Mind

*