19 maart 2024

Zo zou de aarde er uit kunnen zien bekeken door aliens vanaf een verre exoplaneet

Credit: S. FAN ET. AL., ARXIV (2019) ARXIV:1908.04350

Sterrenkundigen doen verwoede pogingen om van exoplaneten een beeld te krijgen van hun oppervlak. Tot nu toe doen we het altijd met creatieve impressies, maar een echte foto van een exoplaneet á la de eerste EHT-foto van een zwart gat hebben we nog niet gezien. Als we exoplaneten direct kunnen fotograferen zien we niet meer dan een stipje.

Vandaar dat een groepje sterrenkundigen het heeft omgedraaid. Hoe zou de aarde er uit zien als je ‘m zou bekijken vanaf een andere, ver weg gelegen exoplaneet? Daartoe namen ze pakweg 10.000 foto’s die gemaakt zijn met NASA’s Deep Space Climate Observatory (DSCOVR), een satelliet die in Lagrangepunt 1 ‘hangt’ en die vandaar in 2016 en 2017 enkele keren per dag de aarde in tien specifieke golflengtes fotografeerde. Die foto’s reduceerde men vervolgens tot zo’n tien pixels per golflengte, hetgeen tien lichtkrommen opleverde. Als aliens op een exoplaneet op enkele lichtjaren afstand gedurende twee jaren de aarde zouden waarnemen met een grote telescoop dan zouden ze het beeld hierboven krijgen. Om de lichtkrommen om te zetten in een kaart van het oppervlak moesten ze rekening houden met de bewolking en met de 24 uursrotatie van de aarde. De doorgetrokken lijn op de kaart is de grens tussen land en water, groen is land, rood/blauw is water. Heel vaag is in het midden de omtrek van Afrika te zien, links Amerika, rechts Azië. Dit vakartikel hebben ze erover gepubliceerd in The Astrophysical Journal Letters.

Credit: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (IPAC).

Eh…. over oppervlaktes van exoplaneten gesproken: met NASA’s Spitzer infrarood-ruimtetelescoop zijn ze er onlangs in geslaagd om van LHS 3844b, een exoplaneet die 1,3 keer de massa van de aarde telt en die om een rode M-dwerg draait, een glimp op te vangen van diens oppervlak. De planeet draait in slechts 11 uur om de ster en is ‘tidally locked’, dqat wil zeggen dat ‘ie door de getijdewerking altijd met dezelfde kant uit naar de ster kijkt, net zoals onze maan altijd met dezelfde kant naar de aarde kijkt. Met Spitzer kon men uit de IR-straling van de planeet afleiden dat deze geen atmosfeer heeft. LHS 3844b moet een donker oppervlak hebben en men vermoed dat dat komt omdat ‘ie met basalt bedekt is, een vulkanisch gesteente. En dat leverde het beeld van LHS 3844b op, hierboven te zien – OK toegegeven, nog steeds een ‘artist’s impression’. Bron: Science Magazine + Spitzer.

Share

Speak Your Mind

*