21 juni 2024

Poll: Elon Musk wil Mars ‘nuken’ om ‘m bewoonbaar te maken. Goed plan? [Nog één dag om te stemmen mensen!]

Terraforming Mars. Credit: Daein Ballard, CC BY-SA).

SpaceX’ baas Elon Musk kwam al in 2015 met het plan om Mars te ‘nuken’, om op beide polen van de Rode Planeet een atoombom te gooien. Nee, niet om. Dr. Strangelove te spelen, maar om Mars leefbaar te maken, ‘Terraforming‘ zoals ze dat noemen. Zoals bekend wil Musk kolonisten naar Mars sturen en een leefbare planeet is heel wat gemakkelijker te koloniseren dan een onleefbare planeet, waar je alleen met dure ruimtepakken en – verblijven kunt leven.

Maar hoe maak je een planeet leefbaar met atoombommen, dat klinkt tegenstrijdig. Het idee van Musk is dat door de atoombommen in de ijle atmosfeer van Mars tot ontploffing te brengen het ijs op de polen smelt met als gevolg dat er waterdamp en koolstofdioxide vrijkomen, stoffen die bijdragen aan het broeikaseffect. In relatief korte tijd zou Mars daardoor warmer worden en zou er zuurstof en een hogere luchtdruk in de atmosfeer komen. Zie daar Musk z’n plan in een notendop, welke hij afgelopen week middels allerlei tweets weer nieuw leven in blas. Op het plan is veel kritiek losgekomen. Zo bleek vorig jaar al uit onderzoek dat er op Mars te weinig kooldioxide is om veranderingen in de atmosfeer te weeg te brengen. Alternatieven zijn er ook, zoals het ‘slepen’ van waterrijke kometen naar Mars en die daar te laten inslaan.

Tijd dus om er een poll op los te laten om te kijken hoe de lezers van de Astroblogs er over denken. Tot zondagavond 24.00 uur heb je de tijd ‘m in te vullen.


De poll is ook op Twitter uitgezet:

Share

Comments

 1. Waarom wil men zo graag Mars bewoonbaar maken. Om haar/hem daarna in zo’n 200 jaar ook met een klimaat disaster op te zadelen? Is het niet beter om onze eigen mooie aardkloot van de ondergang te redden. We kunnen niet eens hier “thuis” met elkaar de klimaat zaken regelen. En dan alle troep hier op moeder Aarde achter laten en Mars de vernieling in helpen. Om vervolgens over 200 jaar weer naar een “verderweg” planeet te trekken om daar dit vernietigingspatroon opnieuw te laten plaats vinden. Laten we eerst eens proberen om ons eigen stoepje schoon te blijven vegen. Onze moeder Aarde kan zo verschrikkelijk mooi zijn. Maar we moeten haar wel een handje helpen.

  • Erik van der Veen zegt

   Probleem dat het hier op aarde niet lukt heeft denk ik voornamelijk te maken met het feit dat we hier met 7,7 miljard mensen zijn verdeeld over ruim 190 landen en met enkele duizenden enterprise bedrijven die wat moeite hebben om op één lijn te komen. Wat je ook bedenkt om te doen… Met zoveel belangen zal het nooit lukken om een actie die je wilt nemen goed door te voeren.

   Dat ligt natuurlijk anders op een andere planeet die nog van niemand is en waar ook nog niemand een commerciel belang heeft om hem zo te houden als hij nu is. Als er al mensen met belangen zijn dan hebben die vooralsnog alleen belang bij een meer leefbaar Mars

   En wij hoeven moeder aarde niet te helpen om mooi te zijn… Het best zou voor moeder aarde zijn als we allemaal zouden vertrekken naar Mars.

 2. Hugo Tresinie zegt

  Als we de aarde eens voor iedereen bewoonbaar maken?

 3. Sowieso een ruimtevaartuig/laboratorium met opgeslagen DNA van mens, dier en plant richting exoplaneten in een leefbare zone sturen. Net als de ark van Noach Monqiue With Tongue

 4. We hebben de aarde kapot gemaakt (klimaatprobleem, plastic soep, natuur kapot gemaakt) laten we ook andere planeten kapot gaan maken goed plan.

 5. Aeron (oh, weer Aeron) zegt

  Naar mijn bescheiden inzicht kunnen we beter bepaalde plekken op aarde ‘nuken’ om ’m bewoonbaar te maken.

 6. Michel Beekveld zegt

  Het klimaat.
  De mens beinvloedt het nauwelijks.
  En het koelt af.

  Past prachtig in het rijtje: De Club van Rome, Het gat in de ozonlaag. Fijnstof. Het Millenium-probleem. De vergrijzing.

 7. Enceladus zegt

  Was het niet zo dat Mars haar atmosfeer mede is kwijtgeraakt door een te zwak magenetisch veld? Zo ja, wat heeft het dan voor zin om een nieuwe atmosfeer te creëren die toch weer weglekt de ruimte in?

  En hoe zit het met eventueel leven op Mars? Zouden we niet eerst eens zeer grondig onderzoek moeten doen? Het nuken van Mars betekent dat je alle mogelijke bestaande leven op Mars om zeep helpt. Is het niet door straling, dan wel doordat de omstandigheden ineens radicaal zouden veranderen.

  Kortom: ik heb Elon wel eens slimmere dingen horen zeggen.

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 8. Marco Roepers zegt

  Bij bepaalde natuurontwikkelingsprojecten dacht men ook dat het eenvoudig was: door de voedselrijke bovenlaag af te graven zou de bodem werr schraal zijn en dichter bij het grondwater zitten. Na verloop ban tijd zou er weer een orchideeënrijke vegetatie zijn met een grutto’s. Helaas werd het vaak pitrus met gans. De uitkomst van dit soort projecten blijkt zeer ongewis. En dan is dit nog maar kleinschalig vergeleken met het wilde plan van Musk. Mislukking verzekerd. De kans dat de uitkomst gewrmd is lijkt mij uitermate laag

 9. Erik van der Veen zegt

  Ik ben er absoluut vóór om mars te terraformen. Maar dit lijkt me toch iets te veel een gok.
  Zo’n grote sneeuw of ijskomeet met laten neerstorten lijkt me dan een betere optie.

 10. Erik van der Veen zegt

  Ik vraag me overigens wel af of Musk dit echt serieus van plan is, of dat hij gewoon probeert de knuppel in het hoenderhok te gooien zodat er mensen gaan nadenken over wat dan wel goede methoden zouden zijn. Er wordt natuurlijk al decennia lang populair wetenschappelijk gepraat en geschreven over het terraformen van Mars. Maar de professionals die zich hierover zouden kunnen buigen zitten waarschijnlijk nog te mijmeren over hoe dat zou moeten als we in het jaar 2148 eindelijk op mars aankomen. Maar Musk wil nog steeds in 2024 of in ieder geval zo snel mogelijk daarna landen en aan de slag. Er moeten gewoon wat mensen wakker geschud worden

Speak Your Mind

*