Site pictogram Astroblogs

Poll: Elon Musk wil Mars ‘nuken’ om ‘m bewoonbaar te maken. Goed plan? [Nog één dag om te stemmen mensen!]

Terraforming Mars. Credit: Daein Ballard, CC BY-SA).

SpaceX’ baas Elon Musk kwam al in 2015 met het plan om Mars te ‘nuken’, om op beide polen van de Rode Planeet een atoombom te gooien. Nee, niet om. Dr. Strangelove te spelen, maar om Mars leefbaar te maken, ‘Terraforming‘ zoals ze dat noemen. Zoals bekend wil Musk kolonisten naar Mars sturen en een leefbare planeet is heel wat gemakkelijker te koloniseren dan een onleefbare planeet, waar je alleen met dure ruimtepakken en – verblijven kunt leven.

Maar hoe maak je een planeet leefbaar met atoombommen, dat klinkt tegenstrijdig. Het idee van Musk is dat door de atoombommen in de ijle atmosfeer van Mars tot ontploffing te brengen het ijs op de polen smelt met als gevolg dat er waterdamp en koolstofdioxide vrijkomen, stoffen die bijdragen aan het broeikaseffect. In relatief korte tijd zou Mars daardoor warmer worden en zou er zuurstof en een hogere luchtdruk in de atmosfeer komen. Zie daar Musk z’n plan in een notendop, welke hij afgelopen week middels allerlei tweets weer nieuw leven in blas. Op het plan is veel kritiek losgekomen. Zo bleek vorig jaar al uit onderzoek dat er op Mars te weinig kooldioxide is om veranderingen in de atmosfeer te weeg te brengen. Alternatieven zijn er ook, zoals het ‘slepen’ van waterrijke kometen naar Mars en die daar te laten inslaan.

Tijd dus om er een poll op los te laten om te kijken hoe de lezers van de Astroblogs er over denken. Tot zondagavond 24.00 uur heb je de tijd ‘m in te vullen.


Elon Musk wil Mars ‘nuken’ om ‘m bewoonbaar te maken. Goed plan?

De poll is ook op Twitter uitgezet:

Mobiele versie afsluiten