28 maart 2024

8 september: LofarDag 2019 – VoedFestival

Credit: LOFAR/ASTRON

Opnieuw is er een LofarDag op het LOFAR terrein bij Buinen/Exloo en wel op zondag 8 september. De LofarTafel organiseert deze open dag samen met het grote Cittaslow VoedFestival in Exloo. Er is van alles te beleven.

  • Er zijn natuur en sterrenkunde excursies onder leiding van deskundige gidsen.
  • Lezingen over de achtergronden van dit unieke project door experts van ASTRON en Het Drentse Landschap.
  • In een mobiel planetarium kunnen de bezoekers kennis maken met onze sterrenhemel.
    In de kindertent komen kinderen op een speelse manier in aanraking met natuurkundige begrippen zoals licht, geluid en zwaartekracht.
  • Voor tieners is er de Discovery Truck van de Rijksuniversiteit.
  • Buiten kan iedereen aan de slag met visnetjes, waterproefjes en outdoor activiteiten zoals vlotten bouwen.
  • Diverse organisaties presenteren zich.
  • Er zijn informatiepanelen, zitgelegenheid en lekkere hapjes en drankjes.

Credit: LOFAR / ASTRON

De Lofarzone

Lofar is een radiotelescoop, die bestaat uit honderden kleine antennes. Al deze antennes samen noemen wij de LofarZone. De kern van de LofarZone ligt in het centrale deel van de Hunzevallei, tussen Exloo en Exloërveen, ten zuiden van Buinen in Drenthe. De antennes komen echter in heel Europa te staan. Ook het project Meerkat in Zuid-Afrika haak aan. Daarmee strekt de LofarZone verder dan alleen de Hunzevallei. Dus niet alleen in de gemeente Borger-Odoorn, maar het strekt veel verder.

LOFAR is de grootste radiotelescoop ter wereld waarmee het onderzoek naar het heelal nieuwe mogelijkheden krijgt. LOFAR bestaat uit ca 25.000 kleine antennes die geplaatst worden in een centraal gebied van 320 ha bij het Achterste Diep, een bovenloop van de Hunze nabij Exloo en Buinen, in de gemeente Borger-Odoorn. Verder zijn er 45 kleinere antennestations van ca 4 ha, verspreid over de noordelijke provincies en een stukje Duitsland.
De simpele en goedkoop te produceren antennes zijn via een glasvezelnet verbonden met een supersnelle computer in Groningen. Het netwerk van snelle dataverbindingen maakt het mogelijk om ook sensoren voor andere dan astronomisch wetenschappelijk onderzoek aan te sluiten. Zo worden er speciale microfoontjes (geofoons) in de grond gedrukt en deze worden vervolgens aan het LOFAR netwerk gekoppeld. Hiermee kan wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden naar de diepere aardlagen, olie en gaswinning en aardbevingsonderzoek. Agrosensoren worden aan het netwerk gekoppeld voor de ontwikkeling van precisielandbouw. LOFAR is dus te beschouwen als een groot sensornetwerk. LOFAR wordt gerealiseerd door ASTRON (Dwingeloo) Voor meer informatie over LOFAR zie www.lofar.nl.

Credit: LOFAR/ASTRON

Daarmee hebben we in Drenthe een project in huis, wat voor grote betekenis is, niet alleen voor de wetenschap, maar ook voor een stuk natuurontwikkeling. Wij in Drenthe hebben met de kern van de LOFAR antenne het centrum van de LofarZone in huis gehaald en heeft een enorme potentie op vele gebieden. Denk aan natuur(beleving), rekreatie & toerisme, economie en natuurlijk de astronomie. Op de kaart hierboven met de ster en de lichtjes op de achtergrond van deze website kun je zien tot hoe ver de LofarZone reikt.

De LofarDag 8 september is gratis en het is in de LofarCore, Beeksdijk 9528 in Buinen. Het duurt de hele dag. Bron: LofarZone.

Share

Comments

  1. Zo te lezen zijn er meerdere leuke activiteiten op het terrein. LofarDag 2012 in 1 minuut.

Speak Your Mind

*