25 mei 2024

Astronaut beschuldigd van ‘eerste misdaad ooit in ruimte’

Anne McClain op 16 april 2019 in het ISS tijdens expeditie 59. Credit: NASA.

NASA-astronaut Anne McClain heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan identiteitsfraude en het ongeoorloofd bekijken van de bankrekening van haar ex-vrouw, Summer Worden. De inspecteur-generaal van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie doet daar onderzoek naar. De overtreding zou namelijk plaatsgevonden hebben in ruimtestation ISS.

McClain bewoonde van december 2018 tot juni 2019 het ISS voor expeditie 59. Ze droeg bij aan honderden wetenschappelijke experimenten, voerde twee ruimtewandelingen uit en zou ook deelnemen aan de eerste ruimtewandeling met uitsluitend vrouwelijke astronauten (die op het laatste moment niet doorging).

Een aantal maanden voor de missie naar het ruimtestation vroeg haar ex-vrouw, een voormalige inlichtingenofficier van de Amerikaanse luchtmacht, een scheiding aan. Tijdens de missie viel het de ex-vrouw van McClain op dat de astronaut op de hoogte was van recente aankopen die zij gedaan had. Ze kreeg argwaan en diende daarop een klacht in bij de inspecteur-generaal van NASA.

McClain geeft toe dat zij op een computer van NASA de bankrekening van haar ex-partner heeft bekeken. De astronaut zegt dat zij niet in overtreding was, omdat het voormalige echtpaar nog steeds gezamenlijke financiën heeft. Er is geen geld overgemaakt vanaf de bankrekening. Wel wilde ze zorgen voor financiële steun van het zesjarige zoontje van Worden, aldus de advocaat van McClain. Hieronder de laatste tweet die zij hierover stuurde.

Het is aan de inspecteur-generaal van de NASA om vast te stellen of er een delict heeft plaatsgevonden. Als dat zo is, zou het gaan om de eerste misdaad in de ruimte, zeggen juristen in The New York Times. Mogelijk volgt dan een rechtszaak. De NASA heeft over de zaak ook een verklaring uitgebracht:

“Lt Col. Anne McClain has an accomplished military career, flew combat missions in Iraq and is one of NASA’s top astronauts. She did a great job on her most recent NASA mission aboard the International Space Station. Like with all NASA employees, NASA does not comment on personal or personnel matters”

McClain kwam in 2013 in dienst bij de NASA en is luitenant-kolonel in het Amerikaanse leger.  Bron: NOS + Space.com

Share

Speak Your Mind

*