17 april 2024

SpaceX’ Starhopper testvlucht geslaagd – nu op naar de volgende test (20 km)

De Starhopper bij z’n eerste testvlucht. Credit: SpaceX.

De testlancering dinsdag (27 augustus) van de Starhopper van SpaceX, een prototype van de raket waarom Elon Musk over enkele jaren mensen naar Mars wil sturen, is geslaagd. Op een oefenterrein bij het plaastje Boca Chica in Zuid-Texas ging de Starhopper met één Raptor raketmotor de lucht in en kwam ‘ie tot een hoogte van 150 meter. Daarna daalde ‘ie zachtjes op een plek iets verderop. De volledige vlucht duurde 57 seconden. Hoger dan die 150 meter mocht ‘ie ook niet komen, want die grens was gesteld door de U.S. Federal Aviation Administration.

Hieronder beelden van die eerste lancering en korte vlucht.

Het was de vierde keer dat de Starhopper gelanceerd werd. Bij de eerste twee testen begin april kwam ‘ie nauwelijks van de grond, bij de derde lancering op 25 juli kwam ‘ie 20 meter hoog. En nu dus 150 meter. De volgende testvlucht staat voor ergens in oktober gepland en Musk wil dan een hoogte van 20 km bereiken, aldus deze tweet van hem.

Die vlucht zal met de opvolger van de Starhopper gebeuren, de Starship Mk 1, die uitgerust zal worden met 3 Raptor motoren. De uiteindelijkk te bouwen Starship, die 100 mensen tegelijk moet kunnen vervoeren, krijgt zes van de motoren en de eerste vlucht daarvan staat gepland voor ergens in 2021. Bron: Space.com.

Share

Speak Your Mind

*