3 december 2023

Baan satelliet door ESA gewijzigd om botsing met één van SpaceX’ Starlink satellieten te voorkomen

De Aeolus satelliet. Credit: ESA.

Dát de 60 satellietjes van de ‘Starlink mega-constellatie‘ van SpaceX, die op 24 mei 2019 in één keer met een falcon 9 raket werden gelanceerd, een groot risico vormen voor de satellieten rondom de aarde was vanaf het begin al duidelijk. Maar nu al blijkt hóe groot dat risico wel niet is. De ESA liet namelijk vandaag in de volgende tweet weten dat ze vanochtend één van hun satellieten van baan moesten veranderen om een botsing met één van de Starlink satellietjes te voorkomen.

Het zou gaan om de Aeolus satelliet, een wetenschappelijke aardobservatie-satelliet, die augustus 2018 gelanceerd is om de weersvoorspellingen te verbeteren. Aeolus draait in een lagere baan dan de meeste Starlink satellietjes, maar drie daarvan hebben vanaf de lancering al een andere, lagere koers, en ze zijn ook onbestuurbaar. Het was één van die drie – Starlink #44 of AV om precies te zijn – die dreigde op de Aeolus satelliet af te stevenen en daarom werd middels een ‘collision avoidance manoeuvre‘ de baan gewijzigd. Na het moment dat de botsing zou plaatsvinden kwam er een signaal van Aeolus dat alles goed met ‘m was en dat er dus geen botsing had plaatsgevonden, dankzij de baancorrectie.

Als deze 60 Starlink satellieten al problemen geven is de grote vraag wat je niet voor ramp moet verwachten als de hele vloot van de mega-constellatie in de ruimte is, 12.000 van die satellietjes – nog los van de satellieten die andere bedrijven willen gaan lanceren, zoals Telesat, OneWeb en LeoSat. Bron: MIT.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: