18 mei 2024

Eerste officiële verklaring weerdienst Rusland over radioactieve wolk na rakettest

Vorig jaar schreef ik twee astroblogs over de historie en toekomst van de toepassing van kernreactoren voor de ruimtevaart, zowel in de VS als in Rusland. Voor beide landen is het een ‘continuing story’  waar inmiddels decennia lang veel tijd, geld en inspanning in is gaan zitten. Voor wat Rusland betreft ging het er in de blogs onder andere over dat er reeds in 2016 berichten opdoken over de ontwikkeling van Russische raketten die, door nucleaire aandrijving, de Russische ruimtevaart in een stroomversnelling zouden moeten brengen, met een veel kortere reistijd naar bijvoorbeeld de maan of Mars. Een eerste testvlucht zou worden verwacht in 2025.

Rakettest credits; Popular Mechanics/TASS

Maar ook voor raketwapens zouden deze reactoren gebruikt kunnen worden waaronder op de supersonische raket ‘Stormvogel’ (Burevestnik) genaamd. Testen van deze waren al langer aan de gang, zo gaf president Poetin vorig jaar voorjaar toe in zijn jaarlijkse state-of-the-union. Ik citeer uit een artikel van The Diplomat; ‘He (president Putin) also noted that the new nuclear-powered cruise missile was already tested in 2017.’  En hieronder een citaat uit AB deel 2 over Rusland. Ik citeer hieruit; Van het voorjaar (2018) kwam er, voor het publiek, ineens het nieuws uit Rusland naar buiten over nieuwe en zeer geavanceerde wapens. Het zou gaan om onderwater drones en luchtdoelraketten die aangedreven werden door nucleaire motoren. Speculaties gingen vrijwel direct de ronde dat Rusland het oude project Pluto (dat juist bedoeld was tegen de sovjetdefensie) uit de mottenballen had gehaald en iets soortgelijks had gebouwd. Een vliegtuig met nucleaire reactor dat praktisch eindeloos door kan blijven vliegen en zijn wapen kan laten vallen op het voor hem meest uitgelezen moment. President Poetin bracht dit nieuws in zijn jaarlijkse state-of-the-union.’

Dat het niet altijd goed was gegaan met de testen staat ook in een artikel van Popular Mechanics van begin dit jaar te lezen. In november 2017, werd al melding gemaakt, zo staat  hierin, van een deels mislukte test van de Burevestnik raket waarbij vissersboten nucleaire resten bij Nova Zembla opvisten. Echter naar aanleiding van een radioactieve wolk gesignaleerd door meetstations boven Europa en Rusland begin augustus j.l. kwam er vorige week voor het eerst een officiële verklaring van de Russische meteorologische dienst. In de regio zou in die periode tot twintig keer meer radioactieve straling zijn gemeten dan gebruikelijk. Het persbureau Interfax meldde op 26 augustus j.l. dat weerstations van de federale autoriteit Rosgidromet vastgesteld hadden dat de splijtingsproducten barium, strontium en lanthaan werden waargenomen in de lucht bij Njonoska op 8 augustus.

Deze wolk bleek inderdaad het gevolg van een ernstig nucleair ongeluk op 8 augustus j.l. bij een rakettestcentrum bij Njonoska in de regio Archangelsk waarbij, en dat is mij niet geheel duidelijk, vijf of zeven mensen om het leven kwamen (de berichtgeving verschilt hierover). O.a. in het AD verscheen een bericht over de verklaring. Het vermeldde dat de Russische meteorologische dienst Rosgidromet verklaard heeft dat er bij de mislukte raketproef op 8 augustus j.l. bij Archangelsk wel degelijk hoge doses radioactiviteit is vrijgekomen. Het is voor het eerst dat de Russische autoriteiten toegaven dat er radioactiviteit is vrijgekomen bij een van de testen met de supersonische ‘Stormvogel’ of ‘Burevestnik, aldus het AD.

Ook Fox news vermeldde vorig jaar dat er inderdaad verschillende rakettesten in het noorden van Rusland gedaan zijn. Ik citeer uit de AB (1/1); ‘Een anonieme bron van defensie vertelde recentelijk aan Fox News dat Rusland al verschillende rakettesten in het arctisch gebied heeft gedaan, het zou gaan om ‘crash’ testen.’ En nu was er dus de verhoogde radioactiviteit te Archangelsk en werd het wereldnieuws. Maar ook in 2018 waren er al berichten over verhoogde radioactiviteit boven onder andere Noorwegen en Finland, het ging toen om iodine-131. Ik citeer uit de The Barents Observer; Several times over the last two years, tiny small traces of radioactive iodine-131 have been measured in Europe, especially in the Scandinavian countries’. Echter in het artikel van The Diplomat, uit maart 2018 was er destijds nog geen sprake van verhoogde radioactiviteit boven Europa;However, Pentagon officials speaking to U.S. media noted that the missile has recently crashed during testing in the Arctic, although there have been no corresponding reports of radioactive pollution by European monitors. “The nuclear powered cruise missile Putin bragged about has actually crashed a few times,” one official told Fox News. “Think about the environmental impact of that,” the official added.’  Vorige week volgde er dan wel een officiële verklaring van de Russische weerdienst. Meer over de vrijgekomen radioactiviteit, het testcentrum en satellietbeeld**, zie hieronder. Bronnen; AB, Fox News, AD, NRC, Interfax, The Barents Observer, The Diplomat, Popular Mechanics

*https://www.astroblogs.nl/2018/10/04/nucleaire-motoren-in-de-amerikaanse-en-russische-lucht-en-ruimtevaart-een-terug-en-vooruitblik-2/

**https://www.foxnews.com/world/russia-nuclear-blast-cruise-missle-putin

Share

Speak Your Mind

*